21 Eylül 2024 Cumartesi

Qamişlo'da 'Kobanê davası' forumu düzenlendi

Qamişlo'da Kobanê davasına ilişkin düzenlenen forumda siyasetçilere verilen cezaların siyasi olduğunu ve asıl amacın halka baskı olduğu kaydedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında olduğu siyasetçilerin yargılandığı ve 16 Mayıs'ta karar duruşmasının görüldüğü Kobanê davasına ilişkin Qamişlo'da forum düzenlendi.

Kobanê davasında siyasetçilere verilen hapis cezalarına ilişkin Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo adliyesinde Cizre Kantonu Avukatlar Birliği ve Cizre Kantonu Toplumsal Adalet Meclisi tarafından düzenlenen foruma Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) temsilcileri, avukatlar ve hakimler katıldı.

'BU KARAR HUKUKTAN UZAK SİYASİ BİR  KARARDIR'
Forumda konuşan Avukatlar Birliği üyesi Xalid Omer, Kobanê'nin Esad rejimine karşı verilen mücadelede önemli bir yeri olduğunu söyledi. Rojava devrimine ait ilk adımların atıldığı kent olduğuna dikkat çekti. Faşist AKP rejiminin, halkın iradesini kırmak, devrimi yenilgiye uğratmak için çetelerini Rojava'ya gönderdiği ve desteklediğini söyledi. Yerel seçimlerde yaşadığı yenilgi ardından Kobanê davasına yöneldiğini belirten Omer, Kobanê davasına ilişkin, "Bu karar siyasi bir karardır ve hukuktan uzaktır" dedi.

'CEZALARIN AMACI HALKA BASKI YAPMAK'
Avukatlar Birliği üyesi Şahin Lale'de ise, 108 siyasetçiye verilen cezanın halka baskı yapmak amaçlı olduğunu söyledi. Türkiye'de hukukun siyasi kararlarla işlediğini, AKP'den bağımsız olmadığını ifade eden Şahin Lale şöyle konuştu: "Türkiye'de mahkemeler yolsuzluk yapıyor. Avukatların direnişini memnuniyetle karşılıyoruz, buna karşı durmak bizim görevimizdir" ifadelerini kullandı.

TEV-DEM eşbaşkanı Rûken Ehmed, AKP hükümetinin insanlığa karşı suç işlediği ve yargılanması gerektiğini söyledi.