28 Eylül 2024 Cumartesi

'Sahnesi kaldırım olanın özgürlük şarkısını susturamazsınız'

Grup Yorum üyelerine destek ve antidemokratik uygulamalara dikkat çekmek için İzmir'de 16 sanatçı ve müzik grubunun yapmak istediği "Sanata ve sanatçıya özgürlük" etkinliği yasaklandı. Yapılan açıklamada, "Sahnesi kaldırım olanın özgürlük şarsını susturamazsınız" denildi.

İzmir'de sanata ve sanatçılara yönelik baskı, engelleme ve yasaklara karşı yapılmak istenen "Sanata ve sanatçıya özgürlük" etkinliği yasaklandı.

Nazım Hikmet Kültür Merkezi ve Konak'taki YKM önünde eşzamanlı açıklama yapan sanatçılar, "'Sanata ve sanatçıya özgürlük' etkinliğimiz yasaklanmıştır" yazılı pankart açtı.

Açlık grevi direnişindeki Grup Yorum üyelerine destek vermek ve ülke genelindeki antidemokratik uygulamalara karşı sanatın diliyle söz söylemek isteyen 16 sanatçı ve müzik grubu, bu nedenle etkinliğin adını "Sanata ve sanatçıya özgürlük" olarak belirlediklerini kaydetti.

"Farklı kesimlerin arasında çatışma çıkmasının önlenmesi, kamu düzeni, kamu güvenliği, suç işlenmesinin önlenmesi vb." gibi gerekçelerle etkinliğin yasaklandığı belirtilerek, bu gerekçeleri ancak sanattan anlamayanların ileri sürebileceği ifade edildi.

'TÜRKÜLER SUSMAZ HALAYLAR SÜRER'
Sanatçıların eşzamanlı yaptığı açıklama şunlar belirtildi: "Çünkü bizler sanatın, toplumun farklı kesimleri arasında yaratıcı, dayanışmacı ilişkilerin önünü açacak, çatışma yerine barışın dilini egemen kılacak bir ifade pratiği olduğunu biliyoruz. Sanatın diliyle konuşan insanların tank, top, tüfek gibi ilkel araçlara ihtiyaçları olmadığını, asıl ifade pratiğini yasaklayan anlayışların toplumda farklı kesimler arasında çatışma dilini yaygınlaştırıp, kamu düzeni ve güvenliğini tehdit ettiğini düşünüyoruz. Biz sanatçılar için il genelindeki bu 'sanat yasağı' dünya genelinde yer çekimini yasaklamakla eşdeğer absürtlüktedir. Sahnesi kaldırımlar olanın özgürlük şarkısını susturamazsınız. Türküler susmaz halaylar sürer."