28 Eylül 2024 Cumartesi

Salih Muslim: Suriye meselesini Suriyeliler çözebilir

Ankara-Şam görüşmelerinin sorunlara çözüm getirmeyeceğine işaret eden PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, "Suriye meselesini, ancak Suriyeliler çözer. Suriyelilerin çözmesi için özgür olmaları gerekiyor. Başkalarından direktif almayacak. Beraber yaşamak için ne gerekiyorsa yapalım" dedi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Muslim, Ankara-Şam arasındaki görüşmeler ve Urfa'da Suriyeli aşiretlerle yapılan toplantıya dair Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) sorularını yanıtladı. Şam ve Ankara arasındaki görüşmeleri "Zoraki evlilik" olarak değerlendiren Muslim, "Yakın tarihte olan şeyler, ihanetler ve düşmanlıktan dolayı iki taraf arasında çok büyük çatlaklar var. Bunları kalkıp bir günde bitiremezsin. Muhakkak uzun bir süreç ister. Rusya'nın ihtiyacı ve Türkiye'nin seçimleri için aceleye getirerek Erdoğan ve Esad'ı bir karede görülmesiyle fayda olacağını düşünüyorlar. Bu dikiş tutmuyor. Yanlış bir şeydir" dedi.

'SEÇİM ÖNCESİ SALDIRI  OLABİLİR'
Türkiye'deki seçim sürecinin görüşmelerin yapılmasında etkili olduğunu kaydeden Muslim, çeşitli bahanelerle seçim öncesi bir saldırı olabileceğini söyledi. Muslim, "Önümüzdeki 4-5 ay çok önemlidir. Hiç beklenmedik şeyler de olabilir. Despot bir rejim. Kendini sultan sanan bir adam, çok karışık bir durum da çıkartabilir. Bundan en fazla Türkiye halkları zarar görecektir" uyarısında bulundu.

URFA TOPLANTISI
Saldırıların tartışıldığı bir dönemde Suriyeli bazı aşiretlerle Urfa'da toplantı yaptığına dikkati çeken Muslim, "Onlar aşiretler değil de daha çok bu durumlardan faydalanacak insanlardır. Hiçbir zaman aşiretleri temsil etmiyorlar. Bazı pragmatist oportünist kişilerdir. Halkların kanı üzerine pazarlık yapmak ve Erdoğan'a oyun oynamak için oradalar. Bu ilk değildir. 4-5 seneden beri öyledir. Bunların amacı burayı karıştırmaktır. Burada bulunan aşiretler kurulan sistemin bir parçasıdır, ortaklarıdır. Hem yönetim de hem savaşta vardır. İpini koparmış birkaç kişiyi orada toplamak hiçbir şey ifade etmez. Bu ilk çaba da değildir. 5-6 seneden beri bunları görüyoruz. Şimdiye kadar sonuç vermedi, bundan sonra da vermeyecektir. En fazla Urfa'daki bazı Arapların, bazı kişiliklerin katılımıyla olabilir. Bu, MİT'in organizesidir. Herkes onların kendilerini nasıl sattığını biliyor. Birçoğu da pişman olmuş dönmüştür. Sanırım kalanlar hiçbir işe yaramaz" şeklinde konuştu.

'SURİYE MESELESİNİ SURİYELİLER ÇÖZER'
"Suriye meselesini ancak Suriyeliler çözer" diyen Muslim, "Herkese söyledik, söylüyoruz; beraber yaşamak için ne gerekiyorsa onu yapalım. Erdoğan'ın, Beşar Esad'ın, Amerika'nın, Rusya'nın talimatıyla değil, bize ne lazımsa gelin birlikte yapalım. Bizim PYD ve Özerk Yönetim olarak kararımız kendi elimizdedir. Hiçbir zaman kimsenin direktiflerini falan uygulamadık. Bizim için ne gerekiyorsa onu yapıyoruz ama karşımızda öyle iradeli kimseleri bulamadık" dedi. 

Suriye halklarının tümümün kararlara dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan Muslim, "Aksi takdirde ters teper. Kavgalı olacağımıza barış içerisinde ne gerekiyorsa yapalım. Bu, özgür irade ister. Özgür fikir ister. Süreç, Suriyeliler için çok bulanıktır. Neler olacağını bilmiyoruz. Kararımız elimizde olursa süreci kısaltabiliriz. Yoksa gözümüz dışarıda olursa, kim bizden ne istiyor diye bakarsak çok sürer. Hepimiz kaybederiz" şeklinde konuştu.