28 Eylül 2024 Cumartesi

Sanat ve Hayat dergisinin Kış 2022 sayısı çıktı

BEKSAV bünyesinde çalışmalarını sürdüren Sanat ve Hayat dergisinin Kış 2022 sayısı çıktı. Bu sayısında hem vakıf ve dergi kolektifinin katkılarının genişliği, hem de Ali Doğan Gönültaş, Baran Bozyel, Cevdet Bağca, Diljen Roni, Kadir Çat, Mehmet Atlı, Xece, Pınar Aydınlar gibi muhalif sanatçıların verdikleri görüşler ve politik tutsakların yazıları, şiirleri ve görselleri dikkat çekiyor.

Derginin Tartışma Kültürü başlıklı dosya bölümünde, sanatta sansür konusu işleniyor. Grup Vardiya emekçisi ve BEKSAV yönetim kurulu üyesi İnan Söker, AKP’nin kültür sanat alanındaki yasaklarının kısa bir tarihçesini sunarken, dergi editörlerinden Canan Kaplan, "Kültürel İktidar: Hangi Sınıfın Kültürel İktidarı" başlıklı yazısında AKP’nin çokça ifade ettiği "kültürel iktidarı ele geçirememe" sorununu ve ezilenlerden yana sanatçıların durumunu sınıfsal bir temelden okumaya çalışıyor.

Mevsimler bölümünde sanatçılardan konser yasaklarına dair görüşlerini alan dergi kolektifi, sanatçıların yasaklara birlikte direnme çağrısını yineliyor. Pano bölümünde ise Yapıcılar Müzik Kolektifi tam da bu direnme çağrısına yanıt olarak, devrim koşulları içinde devrim için sanat yapmayı anlatıyor. Editörlerden Mine Şirin bu bölümde "Che’nin Aşık Bir Adam Olarak Portresi" kitabını inceliyor. Tiyatro İmge’nin iki emekçisi Ahmet Uçar ve Ayşenur Demir, hem İlhan Sami Çomak’ın hayatı üzerine yazılan "Hayat Seni Çok Seviyorum" oyununu inceliyor, hem de işçi direnişlerinde yarattıkları forum tiyatro deneyimi üzerine yazılarını sunuyorlar.

Mozaik bölümünde ise her zaman olduğu gibi ezilenlerin anadillerinde eserler yer alıyor.

Derginin Merhaba bölümünde son sayıya sunulan katkılar şöyle özetleniyor: "Kış sayımızın içinde; yeni dostlar, eski tanıdıklar, bildik tartışmaların bize göre çözümleri ve giderek daha da yoksullaşıp güvencesizlik yaşayan emekçilerin hikayesini, şiirini yazan ve resmini çizen yol arkadaşlarımız var. Bir şiirle Jîna Mahsa Amini’ye selam ederken, Özgecan Aslan ve katledilen kadınlar için beste yayınlayan Sarya Müzik Topluluğu’nun görseliyle kadın özgürlük mücadelesinin simgelerine saygı duruşunda bulunuyoruz. 28 yıldır hapiste olan şair İlhan Sami Çomak da bu sayımıza bir şiiriyle konuk oldu."

Dergi son olarak Merhaba yazısında BEKSAV dostlarına yönelik polis tacizini teşhir ediyor.

Sanat ve Hayat Dergisi, Mephisto şubelerinde ve BEKSAV’da bulunuyor, ayrıca üç ayda bir çıkan dergiye sanatvehayat2015@gmail.com adresinden veya sosyal medya hesaplarından ulaşarak yıllık abone de olunabiliyor.