28 Eylül 2024 Cumartesi

Sarayda israf sokakta intihar artıyor

Saray'ın bir yıllık mutfak masrafı 5 milyon 311 bin TL. "İsraf etmeyin" açıklamaları yapan Emine Erdoğan'ın çatanlarından sadece biri ise 50 bin dolar. Böyle bir tabloda emekçilerin payına ekonomik kriz ve ölüm düşüyor. Ankara'da 1, Antalya'da 1, İzmir'de ise 4 gün arayla 2 kişi yaşamına son verdi.

AKP iktidarı, ekonominin uçuşa geçtiği palavrasıyla, ekonomik krizin 'psikolojik' olduğunu ileri sürerken, peşpeşe intihar haberleri geliyor.  Açlık, yoksulluk, çözüm gücünü yitirmek, umutsuzluk ve geleceksizlik yani krizin sonuçları emekçileri intihara sürüklüyor.

Sarayın mutfak masrafı 2019 yılında 5 milyon 311 bin lira. Bu rakamın 2017 yılında 2 milyon 646 bin lira olduğu düşünüldüğünde, Saray'ın mutfak masrafı 2 katına çıkmış oluyor.

Bu tabloya rağmen bu kez de halka yönelik "israf etmeyin" çağrısı, Emine Erdoğan'dan geldi. Emine Erdoğan, katıldığı bir programda yaptığı konuşmada ölçülü yaşamaktan bahsetti, ardından da "Ahirette nasıl hesabını verirsiniz" dedi.

Bu konuşmasının hemen ertesi günü, iktidarın, ekonomik ve sosyal politikalarının yarattığı çaresizlik nedeniyle ard arda intihar haberleri geldi.

İNAN AVŞAR: BU DÜNYA ADALETSİZ
Ankara'da özel bir okulda matematik öğretmeni olan İnan Avşar, intihar etti. Avşar, intiharından bir gün önce hazırladığı veda videosunda, 15 yıllık eğitimciliği için "Bu işe severek girdim. Babam da eğitimciydi. Çocuklardan çok şey öğrendim" dedi. Ardından da okulun giderek, hapishaneye benzediğini fark ettiğini söyleyen Avşar, "Çocuklarınızı okula göndermeyin. Çocuklarınızın beyni yıkanıyor" diye devam etti.

İnan Avşar veda videosunda, "Vahşi kapitalistler bize, dünyanın iyi olduğunu anlatıyor. Ama bu dünya adaletsiz" diyerek yaşamına son verdi.

'BANKALARA BORÇLARIMI ÖDEYEMİYORUM'
Antalya Manavgat'ta ise Halit Yılmaz, bankalara borçlarını ödeyemediği için intihar etti. 

Yılmaz'ın bıraktığı not şöyle: "Banka borçları yüzünden ve para sorunlarından, Denizbank'a 26 bin, Fibabank'a 450 TL borcum var, ödeyemiyorum. Kimseye kızgın değilim. Herkes hakkını helal etsin. Son. Halit Yılmaz."

İZMİR'DE 4 GÜNDE İKİ İNTİHAR
İzmir'de ise 4 gün ara ile iki kişi intihar etti. Karşıyaka'da yaşayan 57 yaşındaki Ömür K., dün gece Demirköprü Metro İstasyonunda, metro raylarına atlayarak intihar etti. Yaşamını yitiren K.İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

15 Şubat'ta ise 24 yaşındaki İ.A., raylara atlayarak yaşamına son vermişti. Cizre'de de 17 Şubat'ta engelli maaşıyla geçinen Nezir Yıldız, Kaymakamlık binasından atlayarak intihar etmişti.