23 Eylül 2024 Pazartesi

'Savaş ve rant politikaları kadınlara yoksulluk olarak dönüyor'

İç Anadolu Bölgesindeki Kadın Yoksulluğuna Hayır buluşmalarının sonucunu açıklayan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran, mevsimlik tarım işçisi kadınlarla birlikte kadın emeğinin sömürülmesine, kadınların haklarının gasp edilmesine asla izin vermeyeceklerini kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Milletvekili Fatma Kurtulan, HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu, Kadın Meclisi üyesi Gögercin Aras ve Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren ile birlikte Genel Merkez'de bir basın toplantısı düzenledi ve İç Anadolu Bölgesindeki Kadın Yoksulluğuna Hayır buluşmalarının sonucunu açıkladı.

Açıklama yapan Başaran, bu çalışmadaki amacın kadınlara dayatılan yoksulluğu açığa çıkarmak ve bu yoksulluğun giderilmesi için hep birlikte dayanışma ve mücadele etmek olduğunu kaydetti. Yoksulluğun en ağır şeklini kadınların yaşadığını söyleyen Başaran, savaş ve rant politikalarının başta kadınlar olmak üzere halklara yoksulluk, açlık, işsizlik ve sefalet olarak geri döndüğünü belirtti. 

'KADINLARIN YAŞADIĞI SORUNLAR, SIKINTILAR NEREDEYSE AYNI'
Başaran, "Bugün binlerce kadın; yoksulluktan kaynaklı evlerini, yaşam alanlarını terk ederek başka illere tarım işçiliği yapmak için göç etmektedir. Gittikleri yerlerde her türlü emek sömürüsüne maruz kalan kadınlar, çoğu zaman erkeklerle aynı işleri yapmalarına rağmen daha düşük ücretlerle çalışmak zorunda bırakılmaktadır. Yine gittikleri yerde hiçbir sosyal güvencesi olmadan yaşam mücadelesi veren kadınlar, çocuklar her türlü istismara maruz bırakılmaktadır. İnsani yaşam koşullarının olmadığı tarım alanlarında kadınlar bir yandan üretimde yer alırken diğer yandan tarladan dönüp ev işlerini yapmakta, çocuk bakmak zorunda kalmaktadır. Bu gerçeklik İç Anadolu Bölgesi'nde soğan, pancar, patates, biber ve kimyon tarlalarında mevsimlik işçi olarak çalışan kadınlarla, sera işçisi kadınlarla gerçekleştirdiğimiz buluşmada bir kez daha çok açık bir biçimde ortaya çıkmıştır. Mevsimlik işçi olarak başka şehirlere gitmek zorunda kalan, tarlalarda yaşam mücadelesi veren kadınların yaşadığı sorunlar, sıkıntılar neredeyse her yerde aynı" dedi. 

Görüştükleri tarım işçisi kadınların yaşadıkları sıkıntıları aktaran Başaran, kadın işçilerden birinin "Buradaki emeğimizi bir gün görseler… Ama onların cepleri dolu. Gelmezler buralara. Geleceğimizi biz çizmeden onlar çiziyor" dediğini kaydetti. Başaran, "Buradan bir kez daha sesleniyoruz. Geleceğimizi çizmek isteyenlere karşı dayanışmamızı güçlendirerek kendi geleceğimizi kendimiz inşa edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

'ÇOCUKLARA BAKACAK KİMSE YOK'
Mevsimlik tarım işçisi kadınların çocukları ile beraber evlerini terk ederek başka yerlere çalışmaya gittiğinin altını çizen Başaran, bakacak kimse olmadığı için kadınların çocuklarını da tarlalara götürmek zorunda kaldığını söyledi. Başaran, "Çadır alanlarında internet ve elektriğin olmamasından kaynaklı çocuklar uzaktan eğitim dahi alamıyor. Ama şunu belirtelim ki pandemi süreci olmasa da çocuklar yine bakacak kimse olmadığı için aileleri ile birlikte buralara gelmek zorunda" diye konuştu. 

Başaran, "Mevsimlik tarım işçisi kadınlar insani olmayan koşullarda her türlü hak gaspına uğruyor. Gün doğmadan uyanarak tarlalarda çalışmaya başlayan tarım emekçisi kadınlar, akşam saatlerine kadar çalışıyor. Pandemi süreci devam ederken 18-20 kişilik servis araçlarında hijyenik olmayan ortamlarda tarlaya gitmek zorunda kalıyor. Tarladaki işi bittikten sonra bu defa yemek yapmak, çamaşır yıkama, çocukların ihtiyaçlarını giderme gibi işlerle gününü bitiriyor" dedi. 

'EMEĞİMİZİN SÖMÜRÜLMESİNE ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ'
Mevsimlik tarım işçisi kadınların sorunlarını her yerde dillendirmeye devam edeceklerini belirten Başaran, şöyle devam etti: "Bizler Kadın Yoksulluğuna Hayır Kadınlar İçin Adalet kampanyamız kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu buluşmalarda kadınların yaşadığı sorunları, uğradıkları hak gasplarını buradan sizlerle de paylaştık. Bizler HDP Kadın Meclisi olarak buradan bir kez daha sesleniyoruz. Yoksulluğun kadınlaşmasına asla izin vermeyeceğiz. Mevsimlik tarım işçisi kadınların yaşam koşullarının iyileştirilmesi, kendi evlerinde, yurtlarında, topraklarında istihdam alanlarının yaratılması için hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Mevsimlik tarım işçisi kadınların sorunlarını her yerde dile getirmeye devam edeceğiz. Onların talepleri, biz kadınların talebidir. 'Bu ziyaretle anladım ki bizi de düşünenler varmış. Kimse yok sanıyorduk' diyen sera işçisi kadınlar 'Başımız gözümüz üstüne geldiniz' diyen mevsimlik tarım işçisi kadınlarla birlikte emeğimizin sömürülmesine, haklarımızın gasp edilmesine asla ama asla izin vermeyeceğiz."