10 Ekim 2024 Perşembe

Savcı, infazın üstünü örttü

Bir devlet infazı daha soruşturma yürütülmeden takipsizlikle sonuçlandı. Ağrı Tutak'ta askerlerce öldürülen Murat Kaya'ya ilişkin yapılan suç duyurusu "kusur bulunamadığı" gerekçesiyle soruşturulmadı. Avukat Kaçan, olay yeri incelemesi yapılmadığı için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Ağrı'nın Tutak ilçesine bağlı Soğukpınar köyüne 6 Aralık 2019 tarihinde yapılan baskında HPG'lilerle askerler arasında çıkan çatışmada Murat Kaya askerler tarafından infaz edildi. Kaya'nın eşi Zozan Mıhyeddin, eşinin ölümünden sorumlu olan asker ve korucular hakkında Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Savcılık, 22 Haziran 2020 tarihinde suç duyurusu hakkında "kovuşturmaya yer yoktur" kararı verdi. Kararda, Murat Kaya'nın askerler tarafından sağken durdurulduğu ve güvenli bölgeye geçirildiğine ilişkin eşi Zozan Mıhyeddin'in verdiği beyanları kabul etmeyen savcı, Kaya'nın vücudundan çıkan tek kurşun çekirdeğinin hangi silahtan çıktığının tespit edilemeyeceğini öne sürdü.

Zozan Mıhyeddin'in suç duyurusunun kabul edilemeyeceği ileri süren savcılık, Murat Kaya'nın örgüt üyesi olduğunu da iddia etti.

Savcılık, "(...) açıklanan sebeplerle gerçekleştirilen soruşturma neticesinde 'örgüt üyesi' olduğu anlaşılan Murat Kaya'nın etkisiz hale getirilmesinde ilişkili olayda Anayasa ile korunan yaşam hakkının ihlal edildiğine dair herhangi bir delil veya bulgu olmadığı, Kaya'nın hangi güvenlik personelin silahı ile etkisiz hale getirilmiş olduğu yönünde Kriminal Raporlara göre tespit yapılmasının mümkün olmadığının anlaşıldığı ancak tespit edilmiş olsa dahi Murat Kaya'yı etkisiz hale getiren faili meçhul şüphelilere atfedebilecek herhangi bir kusur bulunmadığı bu gerekçelerle Murat Kaya'yı etkisiz hale getiren faili meçhul şüpheliler hakkında kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilmiştir" diyerek katliamı meşrulaştırmaya çalıştı.

AYM'YE TAŞINDI
Kaya'nın eşi Zozan Mıhyeddin ve yakınları, takipsizlik kararı üzerine 10 Temmuz 2020'de Ağrı Sulh Ceza Hakimliği'ne itirazda bulundu. Hakimlik, savcılığın verdiği kararın "yasa ve usule uygun" olduğunu iddia ederek, 27 Temmuz 2020'de itirazı reddetti. Mıhyeddin, bunun üzerine 2 Eylül 2020'de Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

AV. KAÇAN: SORUŞTURMA YAPILMADI
Savcılık ve hakimlik kararlarını değerlendiren Kaya ailesinin avukatı Mahmut Kaçan, savcının muhalif basına verilen demeçleri takipsizlik kararına gerekçe yapılmasının hukuken hiçbir izahının olmadığına dikkat çekti.

Savcılığın olay yeri incelemesi yapmadan ve tanıkları dinlemeden soruşturmayı tamamladığını aktaran Av. Kaçan, bilirkişi incelemesi yapılmadığını, merminin hangi silahtan ateşlendiğinin bilinmediğini söyledi.

Kaçan, "Operasyon sırasında havalandırılan drone görüntüleri verilmiyor ve incelenmiyor. Bu görüntülerde birçok sorunun cevabının bulanacağına inanıyoruz. Bu nedenlerle AYM'ye başvurduk. Davanın takipçisi olacağız" dedi.