24 Eylül 2024 Salı

'Şengal Özerk Yönetimi tanınsın'

Cizre Êzidî Evi ve Efrîn Êzidîler Birliği, Dêrik İlçe Meclisi, Şengal Katliamı'nın yıl dönümüne ilişkin açıklamalar yaptı. Açıklamalarda Şengal Özerk Yönetimi'nin tanınması çağrıları yapıldı.

IŞİD çetesinin 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal'de Ezidi halkına yönelik soykırım saldırısının 7. yıldönümü dolayısıyla Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde eylemler gerçekleştirildi.

QAMIŞLO
Şengal katliamının yıldönümü dolayısıyla Cizre Bölgesi Êzidî Evi'nin çağrısıyla Qamışlo'da bulunan Birleşmiş Milletler Temsilciliği önünde eylem yapıldı.

IŞİD'in katliamlarının hatırlatıldığı açıklamada, "Şengal'de yaşananlar, kimseye saldırmayan ve kimseye haksızlık etmeyen güvenilir bir topluluğa karşı bir etnik soykırım girişimidir" denildi.

Şengal'in hedef alınmasında Türk devletinin rolüne dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Neden Şengal hedef alınıyor. Türk devleti, bütün insanlığın ve basının gözü önünde Şengal halkını yok etmekte ısrar etti. Aynı gün içerisinde Êzidîlerin kültürel başkenti olan Başika'da bir üs kurdu. Şengal'in mirasını ve halkını korumak için canını feda eden YPG ve YPJ'lilere selam olsun. Şengal'in iradesi kendisini yönetebilmesindedir. Aynı zamanda Şengal yönetiminin bir ağacın gölgesi gibi tüm Şengallileri kapsayacak."

HESEKÊ
Cizre Bölgesi Êzidî Evi, Şengal katliamının 7. yıldönümünü protesto etmek amacıyla Hesekê'de Êzidîlerin yaşadığı Berzan köyü kavşağında eylem gerçekleştirdi. 

Saygı duruşu yapılan eylemde köydeki Êzidî Evi'ne yürüyüş yapıldı. Hesekê Kantonu Yürütme Meclisi Üyesi Zêneb Şitka, "3 Ağustos katliamı işgalci Türk devleti, IŞİD çeteleri ve KDP arasında yapılan bir anlaşma sonucu gerçekleştirildi" dedi. KDP güçleri ve Irak ordusunun Şengal halkını yalnız bıraktığını hatırlatan Şitka şöyle devam etti: "Bu onların komploya dahil olduğunu ve katliamdan sorumlu olduklarını gösteriyor. HPG ve YPG/YPJ güçleri sayesinde Şengal halkı soykırımdan kurtuldu. Şengal halkını ve Kürdistan'ın tüm parçalarını düşmanın eline bırakmayacağımıza söz veriyoruz."

İşgalci Türk devletinin Kürt halkını soykırımdan geçirmeyi hedeflediğini kaydeden Şitka, "Bir kez daha halkımızın katliamdan geçirilmesine izin vermeyeceğiz. İşgalci Türk ordusu ve çetelerinin saldırıları karşısında duracağız, mücadelemizi yükselteceğiz" şeklinde konuştu.

Cizre Bölgesi Êzidî Evi Eşbaşkanı Faruk Tozo da yaptığı konuşmada "Saldırıların amacı Şengal'i boşaltmak ve halkını soykırımdan geçirmekti. Ancak HPG, YPG ve YPJ sayesinde Şengal IŞİD çetelerinden özgürleştirildi" ifadelerini kullandı.

ŞEHBA
Êzidîler Birliği üyeleri, Şehba'ya bağlı Ehdas ilçesinde bulunan Mîtan Salonu'nda bir araya geldi. Yapılan açıklamada, IŞİD çetelerinin Şengal halkına dönük gerçekleştirdiği katliam kınandı. Türk devletinin IŞİD çetelerine yardım ettiği vurgulanan açıklamada, Şengal'in büyük bedeller ödenerek özgürleştirildiği hatırlatıldı.  Açıklamada, Şengal Özerk Yönetimi'ni tanınması çağrısı yapıldı.

DÊRİK
Dêrik İlçe Meclisi de Şengal katliamının yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı. Meclis binası önünde yapılan açıklamada, Şengal Özerk Yönetimi'nin tanınması ve Êzidîlere destek verilmesi çağrısı yapıldı.

Açıklamada Şengal Özerk Yönetimi ve Êzidî toplumuna destek çağrısı yapıldı.