24 Eylül 2024 Salı

Şengalliler soykırımda yaşamını yitirenleri andı

Şengal'de 2014'te IŞİD tarafından gerçekleştirilen Êzidî Soykırımı'nın yıldönümü dolayısıyla anma düzenlendi. Anmada yapılan konuşmalarda faillerden hesap sorma sözü yinelendi.

Şengal'de 3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD çeteleri tarafından gerçekleştirilen Êzidî Soykırımı'nın yıldönümü dolayısıyla Şengal Şehitleri Komitesi öncülüğünde akşam saatlerinde anma düzenlendi.

Soykırımda katledilenlerin anıldığı törene Tevgera Azadîya Jinên Êzidî (TAJÊ), Partiya Azadî û Demokrasîya Êzidîyan (PADÊ), Rêxistina Jinên Azad a Kurdistan (REJAK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Feleknas Uca ve Semra Güzel, Güney Kürdistan'dan bir heyet ile binlerce Êzidî katıldı.

Anmada REJAK heyeti adına konuşan Destina Germiyani, soykırımın 7. yılında "Ferman artık Şengal'de değil Başurê Kürdistan'da da hissedilmeli. Fermana neden olanlar hala Başurê Kürdistan'da hüküm sürüyorlar. Onların yargılanması için her şey yapılmalı. Ferman bizim için Halepçe Katliamı, Enfal gibidir" dedi.

Anma kapsamında Gir Zerek, Til Ezer ve Siba Şêx Xidir'da toplu mezarlar ziyaret edildi. Mezar başında yapılan konuşmalarda soykırımda yaşamlarını yitirenlerin unutulmayacağı ve soykırıma neden olanlardan hesap sorulacağı vurgulandı. Ağıtların yakıldığı mezar ziyaretinde yakılan mumlarla anma son buldu.

BİRÇOK TOPLU MEZAR AÇILMAYI BEKLİYOR
IŞİD saldırıları sırasında katledilen Êzidîlerin defnedildiği 80 toplu mezardan sadece 12'sinde kazı çalışması yapılarak kemikler çıkarıldı. Şengal'e bağlı Girzerek köyünde 700 insanın hala akıbeti hakkında bir bilgi elde edilemezken, köyde 2 büyük toplu mezar bulunuyor. Yine Til Ezer köyünde 500 insanın akıbeti bilinmiyor ve 9 toplu mezar bulunuyor. Siba Şêx Xidir da ise durum farklı değil, 450 köylünün akıbeti hakkında hiçbir bilgi yok ve bu bölgede de 5 toplu mezar açılmayı bekliyor.