28 Eylül 2024 Cumartesi

Şenoğlu: Ortaklaştığımız için dimdik ayaktayız

HDP'nin 4. Olağan Kongresi'nde konuşan HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, halkların kongrede bir araya geldiğini belirterek, ortaklaştıkları için dimdik ayakta olduklarını vurguladı. DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ise "Sorunlar tecridin kaldırılmasıyla çözülür. Sayın Öcalan tek çözümdür" dedi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Ankara'daki 4. Olağan Büyük Kongresi konuşmalarla devam ediyor. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk kongrede konuştu.  

ŞENOĞLU: GEZİ'NİN DİRENİŞİ VAR
HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, kongrede halkların bir araya geldiğini belirterek, "Burada geleceklerini kurmak isteyenler var. Kendi çözümlerini ortaya koymak isteyenler var. Burada yeni yaşamı kurmak isteyenler var. Bunun için burada meclis görüyoruz. Büyük insanlığın, halkların Meclis'i var. Burada Gezi'nin direnişi var. Onun ruhu var. Kobanê serhildanının inadı var, zaferi var. Rojava'nın kahramanlığı var. Tecrit direnişinde açlık grevine yatanların, ölüm orucu direnişinin zaferi var. Burada biz varız" ifadelerini kullandı.

'ORTAKLAŞTIĞIMIZ İÇİN DİMDİK AYAKTAYIZ'
Şenoğlu, şunları söyledi: "Ama biz biliyoruz büyük insanlığın tarihinde acılar hep bizim yolumuzu aydınlattı. Biz acılarda ortaklaştık, onları paylaştık. Onun için burada dimdik ayakta durabiliyoruz. Onun için burada halklarımızın bu kapitalist barbarlığın tam ortasında inadına insan diyorsak, inadına umut diyorsak, inadına yaşam ve özgürlük demeye devam ediyorsak, insanlık onuruna sahip olduğumuz içindir. Emeğin adaletine inandığımız, toplumsal ahlaka bağlı olduğumuz için dimdik ayaktayız. Görevimiz bu halkların meclisini sokak sokak, okul okul, köy köy, ilçe ilçe, işyeri işyeri inşa etmektir."

ÖZTÜRK: ÖCALAN TARİHİ ROLE SAHİP
Ardından konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ise Kürtçe yaptığı konuşmada AKP'nin Kürtlere dönük politikalarını eleştirdi. Öztürk, "Bu sistemin adı faşizmdir. Halkımız faşizme karşı sürekli direndi, bu direnişi de bugüne kadar getirdi. Yüz yıldır bu zihniyet halkların inkarını, özellikle Kürt halkının inkarını sürdürdü. Geldiğimiz noktada Kürt halkının, sivil toplum kuruluşlarının tasfiyesi değil, faşist sistemin tasfiyesidir. İmha ve inkar ile Türkiye'nin sorunlarını, özelde Kürt sorununu çözemezsiniz" diye konuştu.

Kürt sorunu ve Türkiye'nin temel sorunlarının PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılmasıyla çözülebileceğine vurgu yapan Öztürk, "Sayın Öcalan, sadece Kürt halkı için değil, Türkiye halkları ve Ortadoğu halkları için tarihi bir role sahip. Yol yakınken bu yanlıştan dönün. Rusya yaranıza derman olmaz, Amerika çare olmaz. Tek çözüm Sayın Öcalan'dır" çağrısında bulundu.

Kürtler arası ulusal birliğe de değinen Öztürk, "Ulusal birlik Kürt halkının tarihi fırsatıdır. Bunu sağlarsak, bu yüzyıl Kürtlerin yüzyılı olacaktır" şeklinde konuşmasını sonlandırdı.