23 Eylül 2024 Pazartesi

Sistematik taciz ve ajanlık dayatmalarına tepki

Polisin sistematik taciz ve ajanlık dayatmasına maruz kalan HDP Genç Kadın Meclisi, mücadeleden geri durmayacaklarının altını çizdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genç Kadın Meclisi, son bir ayda Gençlik Meclisi üyesi 6 kadına dayatılan ajanlaştırma politikalarına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı gerçekleştirdi. Ajanlık dayatmalarının ve tehditlerin özellikle kadınlara yönelik gerçekleştirilmesine dikkat çeken Gençlik Meclisi üyesi kadınlar, bulundukları her yerde polisler tarafından tehdit ve tacize maruz bırakıldıklarını paylaştı.

'BİR GECE ANSIZIN EVİNDEN ALINIRSIN' TEHDİDİ
Kendilerini kargocu olarak tanıtan siviller tarafından bulunduğu semtte aranarak görüştüklerini aktaran Caziye Aygün, ajanlık dayatmasını reddetmesi nedeniyle, "Bir gece ansızın evinden alınırsın, belki cezaevinde kalırsın" şeklinde tehdit edildiğini dile getirdi. Aygün, bu görüşmenin ardından telefon numarasını değiştirse de sistematik olarak polisler tarafından telefonla taciz ve tehdit edildiğini aktardı. Aygün, dün Zeytinburnu sahilinde HDP İzmir İl binasında katledilen Deniz Poyraz için dilek feneri uçururlarken kendisinin de aralarında bulunduğu 12 kişinin "keyfi bir şekilde" gözaltına alındığını hatırlattı. "Nedeni belirtilmeden gözaltına alındık, ifade verip savcılığa çıkarılmadan serbest bırakıldık" diyen Aygün, suç duyurusunda bulunacaklarının altını çizdi. 

KENDİSİ VE KUZENİ AJANLAŞTIRILMAK İSTENDİ
Telefonla aranarak kendisiyle görüşmek istediklerini kaydeden Emine Nazlı da, babasıyla birlikte Beylikdüzü karakolunun bahçesinde polislerle görüştüğünü ve polislerin kendisine maddi manevi destek olacaklarını, İlçe Örgütünden arkadaşları hakkında bilgi istediklerini dile getirdi. Kuzeninin de aynı şekilde aranarak ajanlık dayatmasına maruz bırakıldığını belirten Nazlı, polislerin kuzenine maddi manevi ihtiyaçlarının karşılanacağını belirttiklerini ifade etti.

'AJANLIK DAYATMALARINI KABUL ETMİYORUZ'
Bir ay içerisinde Gençlik Meclisi'nden 6 kadının aranarak ajanlık dayatmasına maruz bırakıldıklarını paylaşan Newroz Gülen ise, polisin sık sık kadınları yolda çevirerek ajanlık dayatmalarını sürdürdüğünü vurguladı. Gülen, şöyle devam etti: "Deniz için dilek feneri uçurmak istedik, buna bile tahammülleri yok, 12 kişi darp edilerek gözaltına alındık. Karakollarda bize, 'Siz bugün bizim emrimiz altındasınız, ne dersek onu yapmak zorundasınız' deniliyor. Biz kimsenin emri altında değiliz. 'Size sıkıntı çıkarırız' diyerek bizi geri çeviremezler, katillerden hesap sormak da HDP'de legal faaliyet yürütmek de suç değil, onlar da bunun farkındalar. Özel savaş politikalarının farkındayız, biz Gençlik Meclisi'nde legal faaliyetler yürütüyoruz ve ajanlık dayatmalarını kabul etmiyoruz, her arkadaşımızın hesabını sormaya da devam edeceğiz."