21 Eylül 2024 Cumartesi

Siyasi partilerden kayyum gasbına karşı mücadele çağrısı

Devrimci Parti, EHP, TÖP, EMEP, TİP VE SYKP kayyum gasbına karşı mücadeleyi yükseltmeye çağırdı. 

Hakkari Belediyesi'ne yönelik kayyum gasbına siyasi partilerden tepkiler yükseldi. Sabah saatlerinde belediyeye yönelik kayyum gasbı ve Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasına ilişkin yapılan açıklamada, Van direnişi hatırlatıldı ve Hakkari için de mücadelenin yükseltileceği belirtildi. 

Siyasi partilerin açıklamaları şöyle:  

DEVRİMCİ PARTİ: BİRLEŞİK MÜCADELENİN GÜCÜYLE SOKAKTA BULUŞALIM
Devrimci Parti: "Hakkari Van olur, kayyım yok olur! Sahte demokrasi naraları atan faşist iktidar; Hakkari Belediyesi'ne kayyım atadı ve DEM Parti'li Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış gözaltına alındı. Sadece savaşla, kanla, katliamla saltanatını sürdürebilen sömürgeciler, Hakkari'den Rojava'ya Kürt halkının seçimlerine saldırıyor. AKP-MHP faşizminin varlığı 'yumuşamadan' değil savaştan geçiyor. Bugün Hakkari'de açığa çıkan irade gasbı bu nedendendir. Kürt halkına ve onun özgürlük mücadelesine yönelik kayyım saldırısına karşı tüm devrimci, demokratik, antifaşist güçlere çağrımız; tıpkı Van'da olduğu gibi bu saldırıyı mahkum etmek için birleşik mücadelenin gücüyle sokakta buluşmaktır."

EHP: VAN'DA OLDUĞU GİBİ HAKKARİ'DE DE OMUZ OMUZAYIZ
Emekçi Hareket Partisi (EHP): "Hakkari halkı 31 Mart yerel seçimlerinde DEM Partili Mehmet Sıddık Akış'ı seçerek kayyım politikasına gereken cevabı bir kez daha verdi. Halkın iradesinin, demokrasinin, özgürlüklerin yol ayrımı bugün Hakkari ve her gün kayyım saldırısı karşısında yürütülecek mücadeledir. Hakkari'ye atanan kayyımı İzmir'e, İstanbul'a atılmış olarak görüyoruz. Kürt halkının seçim iradesi gasp edilemez. Van'da olduğu gibi Hakkari'de de omuz omuzayız."

TÖP: SALDIRILARA KARŞI KÜRT HALKININ YANINDAYIZ
Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP): "Van'ı savunduk, Hakkari'yi de savunacağız! Bu sabah gözaltına alınan DEM Parti Hakkari Belediye Eşbaşkan'ı Mehmet Sıddık Akış'ın yerine Hakkari Valisi Ali Çelik kayyum olarak atandı. AKP-MHP faşist ittifakının Kürt halkının iradesine yönelik saldırılarına karşı Kürt halkının yanındayız."

EMEP: KAYYUM HALKLAR NEZDİNDE HÜKÜMSÜZDÜR
Emek Partisi (EMEP): "Kayyum halklar nezdinde hükümsüzdür! Tek adam iktidarı, sandıkta kaybettiği kentlerde, sahip olduğu devlet imkanlarını hukuksuzca kullanarak irade gasbı yoluna gitme tutumunu Van'da hayata geçirmeye başaramayınca, bu kez Hakkari Belediyesi'ne kayyum atama yoluna gitti. Önce tek başına iktidar olma gücünü, ardından da birinci parti konumunu yitiren tek adam tek partinin kayyım kararı sadece Hakkâri halkının değil, tüm Türkiye halklarının iradesine yönelik bir saldırıdır. 'Normalleşme', 'Yumuşama' adı altındaki politikalardan Hakkâri halkının, Kürt halkının payına düşen, hukuksuzluk, polis kuşatması ve irade gasbıdır. Kendi iktidarını pekiştirmek için birçok kez değiştirdiği Anayasayı kendisi ihlal eden iktidar, tüm bunlara rağmen 'yeni anayasa' için destek isteyebilecek kadar da aymazdır. Darbecilerle yarışan uygulamalara imza atan AKP iktidarının Hakkari'de atadığı kayyum halklar nezdinde hükümsüzdür."

TİP: KAYYUM ZİHNİYETİNİN KARŞISINDAYIZ
Türkiye İşçi Partisi (TİP): "31 Mart'ta DEM Parti'den seçilen Hakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış gözaltına alındı, yerine Hakkari Valisi Ali Çelik kayyum olarak atandı. Her fırsatta hukuku katleden ve halk iradesini gasbeden AKP iktidarıyla mücadeleyi yükselteceğiz. Kayyum zihniyetinin karşısındayız. DEM Parti ile dayanışma duygularımızı paylaşıyoruz."

SYKP: BU İRADE GASBINA İZİN VERMEYELİM
Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP): "Hakkari DEM Parti Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın Van'da gözaltına alınmasını ve daha 2 ay önce halkın iradesiyle kayyımdan geri alınan belediyeye güvenlik güçlerinin saldırısını asla kabul etmiyoruz. Normalleşme, yumuşama söylemleri seçimlerde aldıkları yenilgi sonrası rejim için bir aldatmacaydı. Biz bu rejimin baskı, zorbalık ve hukuksuzluk  üzerinde oturduğunu ve oturmaya devam edeceğini biliyoruz. Faşizmin kurumsallaşması bu rejim tarafından ısrarla sürdürülecek. Kürt halkına karşı geliştirilen bu hukuksuz uygulamalara en geniş cephe siyaseti ile karşı koymaz isek bu zorbalıklar sadece Kürt illerinde kalmaz. Bu yapılan, Hakkari halkının iradesini gasptır. Bu irade gasbına izin vermeyelim. Van'da olduğu gibi, tüm demokrasi güçleri ile birlikte bu gaspçı, kayyımcı anlayışa dur diyelim. Durduralım!"