21 Eylül 2024 Cumartesi

'Sömürgeci valilere ve faşist rejime asla izin vermeyeceğiz'

Dersim'de bir araya gelen çok sayıda kişi Türkiye'de herkesin iradesinin tehlike altında olduğunu kaydetti. Hakkari halkının iradesinin gasbına karşı muhalefetin sergileyeceği tavrın önemine dikkat çekilen açıklamada, sömürgeci valilere ve faşist rejime mücadelenin süreceği de eklendi. 

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu Hakkari belediyesine kayyum atanmasını DEM Parti'nin sokağında yaptığı açıklamayla protesto etti. "Kayyım irade gasbıdır bu kararı tanımıyoruz. Faşizme boyun eğmeyeceğiz" pankartının açıldığı eylemin metnini DEM Parti Dersim İl Eşbaşkanı Özcan Gürtaş okudu. 

'MUHALEFETİN TAVRI TÜRKİYE'NİN YAKIN GELECEĞİNİ BELİRLEYECEK'
"Belediyeler halkındır, gasba izin vermeyeceğiz" diyen Gürtaş, "Buradan iktidara sesleniyoruz: Hiçbir irade halkın iradesinin üzerinde değildir. Demokrasi diyorsak demokrasi kurlarına herkes uyacak. Sandık konulmuşsa sandık sonuçlarını AKP tanıyacak. AKP'nin sandık oyunlarına asla izin vermeyeceğiz" dedi. Sömürgeci valilere ve faşist rejime asla izin vermeyeceklerinin altını çizen Gürtaş, "Halklarımız halk iradesini tanımayan faşist iktidarın kayyımları tanımıyoruz, tanımayacağız. Kayyımcı anlayışı kabul etmiyoruz, reddediyoruz ve direniyoruz. Hiçbir irade halkın iradesinin üzerinde değildir. Demokrasi şölenleriyle halkın iradesini tescilleyen geleneğimiz, görkemli bir direnişle belediyelerimizi savunacak. Sömürge valilerine ve faşist rejime geçit vermeyeceğiz. Darbecilere karşı çizgimiz Van direnişidir. Bütün halkımızı, demokrasiyi savunanları, kadınları gençleri, muhalefeti Hakkâri Belediyesinin gasbına karşı çıkmaya çağırıyoruz. Hakkâri belediyesinin gasp edilmesine karşı muhalefetin alacağı tavır Türkiye'nin yakın geleceğini belirleyecektir" ifadelerini kullandı. 

'TÜRKİYE'DE HERKESİN İRADESİ TEHLİKE ALTINDADIR'
Muhalefetteki herkesin darbeye karşı çıkması gerektiğini kaydeden Gürtaş, şöyle devam etti: "Bütün muhalefet partileri başta olmak üzere demokrasiden yana herkesi bu darbeye açık tavır  almaya çağırıyoruz. Hakkâri belediyesinin gasp edilmesine karşı muhalefetin alacağı tavır Türkiye'nin yakın geleceğini belirleyecektir. Kürdistan'da başlayan halk düşmanlığının adım adım bütün ülkeye yayıldığını son 6 yılda bütün Türkiye gördü. Kürdistan'da halk iradesi güvence altında değilse Türkiye'de herkesin iradesi tehlike altındadır. Kürdistan'da halk iradesi güvence altında değilse Türkiye'de herkesin iradesi tehlike altındadır. Ülkemizin ve halkımızın üzerine bir kez daha bir karabasanın çökmesine asla izin vermeyeceğiz. AKP-MHP faşist rejimi ne doğudan yükselen güneşin doğuşunu ne de ülkemize baharın gelişini engelleyebilir."

Açıklamadan sonra Seyit Rıza meydanına yürümek isteyen kitleye izin verilmemesi üzerine kitle 10 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.