4 Ekim 2024 Cuma

'Suruç şehitlerini anmak suç değil'

Suruç'un 4.yılı dolayısıyla gençlik örgütlerinin Kadıköy'de yapmak istediği anmaya yönelik polis saldırısında gözaltına alınan 22 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Polis saldırısında gözaltına alınanlar Suruç şehitlerinin anmanın suç olmadığını belirtti. Duruşma, Şubat ayına ertelendi.

Suruç'un 4. yıldönümünde Kadıköy'de yapılmak istenen eyleme yönelik polis saldırısında gözaltına alınanlar hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü. 

Aralarında Suruç katliamından yaralı kurtulan Çağla Seven, Koray Türkay ile ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve ESP MYK üyesi Ebru Yiğit'in de olduğu 22 kişi hakkında açılan dava Anadolu Adliyesi 37. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

Kimlik tespitinin ardından, 33 düş yolcusunu anmak, IŞİD çetelerinin gerçekleştirdiği katlamı kınamak için yapılan eylemden polis işkencesi ile gözaltına alınlar savunma yaptı.

ÇAĞLA SEVEN: DARP EDİLEREK GÖZALTINA ALINDIK
Suruç katliamdan yarı kurtulan Çağla Seven, katliamdan dolayı engelli hale geldiğini ve hala tedavisinin sürdüğünü belirtti. 33 düş yolcunu anmak için gittiği eyleme polisin saldırdığını ve yaralı olduğunu söylemesine rağmen yere yatırılıp, darp edilerek gözaltına alındığını aktaran Seven, şiddete uğradığına ilişkin doktor raporlarının olduğunu kaydetti.

TÜRKAY: SORUMLULAR ANMAMIZI DA ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR
Ardından Suruç gazisi Koray Türkay savunma yapmak istedi. Ancak mahkeme başkanı "siyasi analiz" yaptığını savunarak Türkay'ın savunmasını kesti. Mahkemenin savunma hakkını engellemesine tepki gösteren Türkay, şunları söyledi: "Ben Suruç'ta yaraladım, vücuduma 26 tane bomba parçası isabet etti. Bu olay siyasi bir olaydır. O gün sorumluluğu olanlar, şimdi polisi de üzerimize sürerek anma yapmamızı engellemeye çalışıyorlar."

TÜMÜKLÜ: YERE YATIRILIP DARP EDİLDİK
ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü'de katliam günü Suruç'ta olduğunu ve 33 kişinin gözlerinin önünde katledildiğini söyledi. Suruç'un 4. yılında Halitağa Caddesi'nde yapılan eylemin ardından Süreyya Operası'na giden kitleye polisin saldırdığını hatırlatan Tümüklü, çok sayıda kişi ile birlikte kendisinin de gözaltına alındığını söyledi. Yere yatırılıp darp edildiğini ve ters kelepçe yapıldığını kaydeden Tümüklü, MOBESE ve basının görüntü olmaması için etraflarının polisler tarafından kalkanlarla çevrildiğini ifade etti.

Suruç katliamının tanığı olarak, her yıl yapılan eylem ve anmalara katıldığını belirten ESP MYK Üyesi Ebru Yiğit ise polisin, henüz eylem başlamadan ve bir uyarı yapmadan kitleye sert bir şekilde saldırdığını, şiddet kullanarak gözaltına aldığını söyledi.

Dava kapsamında yargılanan tüm isimler Suruç şehitlerini anmak için eyleme katıldıklarını belirterek, bunun suç olmadığını söyledi.

Ardından savunma yapan avukatlar, iddianamenin kabul edilmesinin dahi bir hata olduğunu belirterek, polis fezlekesinin kopyala yapıştır bir yöntemle iddianameye dönüştürüldüğünü söyledi. Müvekillerinin gözaltına alınırken şiddet gördüğünü ve buna ilişkin raporları olduğunu belirten avukatlar, buna rağmen iddianamede "yasadışı slogan atıldı ve polise mukavemet edildi" yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyledi.

Mahkemenin, iddiaların doğru olup olmadığı yönünde gerekli delilleri toplamak için dahi bir girişimde bulunmadığını kaydeden avukatlar, Suruç'un yıldönümü için yapılacak olan eylemin demokratik bir eylem olduğunu, dolayısıyla suç olarak görülemeyeceğini ifade etti. 

Mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 18 Şubat 2021'e erteledi.