21 Eylül 2024 Cumartesi

'Taksim'e yürümek suç değildir'

İstanbul'da 1 Mayıs'ın ardından yapılan ev baskınlarına emekçi sol güçler ve mücadeleci sendikalar tepki gösterdi. Açıklamalarda, 1 Mayıs'ta Taksim'e yürümenin suç olmadığı vurgulandı, gözaltına alınanların serbest bırakılması istendi.

İstanbul'da 1 Mayıs'ta Saraçhane'den Taksim'e yürümek isteyerek Bozdoğan Kemeri'ndeki polis barikatına yüklenen Halkevleri, SOL Parti, Devrimci Hareket, Devrimci Gençlik Dernekleri, Sosyalist Mücadele İnisiyatifi, Toplumsal Özgürlük Partisi, Kaldıraç, Emekçi Hareket Partisi ve Öğrenci Faaliyeti üyesi 29 kişi, sabah saatlerinde evleri basılarak gözaltına alındı.

Ev baskınları ve gözaltılara tepki açıklamaları yapan emekçi sol güçler, 1 Mayıs'ta Taksim'e yürümenin suç olmadığını vurguladı. Açıklamalarda, gözaltına alınanların serbest bırakılması istendi.

Sosyal medya hesabından gözaltılara tepki gösteren emekçi sol güçler şu ifadelere yer verdi:

Halkevleri: "Taksim 1 Mayıs alanıdır, Taksim için mücadele etmek meşrudur! 1 Mayıs gerekçesiyle yapılan operasyonlar ve gözaltılar hukuksuzdur. 1 Mayıs'ta Taksim'e yürümek suç değil, haktır!"

SOL Parti: "1 Mayıs eyleminden dolayı İstanbul'da üyelerimizin de bulunduğu çok sayıda kişiye yönelik ev baskınları düzenleniyor. 'Devlet yarına bırakır ama yanına bırakmaz diyenler'e yanıtımız: O duvar duvarınız, vız gelir bize vız."

Devrimci Gençlik Dernekleri: "Taksim'e yürümek suç değil ülkesini ve halkını seven herkesin görevidir!
1 Mayıs'taki polis terörünün üstünden iki gün bile geçmemişken, sabahın erken saatlerinde aralarında dernek üyelerimizin de bulunduğu, İstanbul'da 1 Mayıs'a katılan çok sayıda kişinin evi polis tarafından basıldı. Böylece Saraçhane'de başlayan polis terörü evlerimize kadar uzanmış oldu.
Soruyoruz: Üniversite öğrencilerinin evleri neden şafak vaktinde polisler tarafından basılır?
Bu hıncın ve hırsın sebebi nedir?
Mesele bu ülkede bağımsızlık ve demokrasi isteyenlerin anayasal haklarını kullanarak 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak istemeleridir. Gençlerin siyasal iktidar tarafından içine itildikleri yoksulluğa ve geleceksizliğe karşı insanca yaşamak istemeleri, siyasal baskılara karşı özgürlüğü ve adaleti savunmalarıdır. Eylem yapma hakkına, ifade özgürlüğüne karşı önlerine binlerce polisin çıkarılmasını kabul etmemeleridir.
AKP iktidarına göre bunların hepsi birer suçtur ve bir şafak vakti evinizin basılması için yeterlidir.
AKP iktidarı hak arayan, özgüvenli, bilinçli bir gençlik değil, az bilen ama çok inanan bir gençlik istiyor.
AKP iktidarı sınıf bilinçli bir halk değil, beklentilerini öte dünyaya ertelemiş bir ümmet-cemaat toplumu istiyor.
İtaatkar olmayı hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz. Eşit ve özgür yarınlar için her zaman itiraz halinde olacağız.
Herkesin bildiğini tekrar söylemek istiyoruz:
Eylem yapmak da Taksim'e yürümek de polis zorbalığına karşı çıkmak da suç değildir. Aksine bütün bunlar ülkesini seven, halkını düşünen, eşitlik ve özgürlük isteyen herkesin sorumluluğu olmalıdır.
Hukuksuzluk yürüyüş hakkımızın polis tarafından zorbaca engellenmesi, evlerimizin polis tarafından zorbaca basılmasıdır.
Devrimci Gençlik Dernekleri olarak hukuksuzluğa ve zorbalığa boyun eğmeyeceğiz. 
Eşitlik ve özgürlük mücadelesini büyütmekten vazgeçmeyeceğiz.
Taksim mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.
Gözaltına alınan herkes serbest bırakılsın!"

Sosyalist Mücadele İnisiyatifi: "1 Mayıs işçi sınıfının Uluslararası Birlik ve Mücadele Günü'nde Taksim iradesini barikatlarda sırtlayan çok sayıda yoldaşımızın evine bugün şafak operasyonu ile baskınlar düzenlendi. Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz! Yaşasın sosyalist mücadelemiz!"

Toplumsal Özgürlük Partisi: "Gözaltı gerekçesinin 1 Mayıs yürüyüşü olduğu bilgisine ulaşıldı. İstanbul valisinin provokatif tehditleri sonrası gerçekleşen operasyonlara cevabımız: Baskılar sökmedi, sökmeyecek."

Kaldıraç: "İstanbul Saraçhane'de Taksim ısrarını büyütenlere devletin saldırıları sürüyor. Aralarında okurlarımızın da olduğu çok sayıda kişi ev baskınlarıyla gözaltına alınmaktadır. Taksim 1 Mayıs alanıdır. Gözaltılar, baskılar bizi yıldıramaz!"

Emekçi Hareket Partisi: "Emekçilerin 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama mücadelesi meşrudur. Meşru hakkımızı bugün ve her gün savunmaya devam edeceğiz. Saray iktidarının ve polisin her keyfi yasağını peşinen kabul edersek kimse zerre özgür yaşayamaz. Mesele özgürlüklerimiz ve haklarımızdır gerisi iktidarın kara propagandasının oyuncağı olmaktır.
Taksim 1 Mayıs'ı mücadelesinde haklarında yakalama kararı çıkarılan parti üyelerimiz özgür 1 Mayıslar ve Taksim için mücadele etmeye devam edecekler. Şimdiden duyurulur."

Öğrenci Faaliyeti: "Taksim iradesi gösteren üniversiteliler cezalandırılamaz!
#1Mayıs günü iktidarın Taksim yoluna dizdiği barikatlara karşı Saraçhane; işçilerin, öğrencilerin, kadınların ve LGBTİQ+'ların kitlesel direniş alanına dönüştü. Polisin biber gazı ve plastik mermilerine karşı '1 Mayıs Alanı Taksim'dir' diyen üniversiteliler ise barikatın karşısında Taksim iradesinden yılmayarak öğrenci-gençliğin meşru militan çizgisinden vazgeçmedi. 
Bu sabah yapılan polis baskınlarıyla içlerinde 'Öfkeyle diren yaşamda diret' diyen 6 arkadaşımızın da olduğu 47 kişi evlerinden gözaltına alındı. 
Bizler üniversitelilere yönelik bu saldırıların sebebini biliyoruz; bu saldırılar biz İliç Katliamı'na, Zeren Ertaş'ın ihmallerle öldürülmesine, MESEM'de yaşanan çocuk işçi cinayetlerine susmadık, üniversiteden memlekete sözümüzü sakınmadık diyedir. Gözaltılar derhal serbest bırakılsın!"

Ezilenlerin Sosyalist Partisi: "1 Mayıs'ta Saraçhane'deki Taksim barikatına yüklenen devrimci parti ve örgütlerden mücadele arkadaşlarımız bu sabah evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alındı. Faşist baskı ve gözaltılar Taksim mücadelemizi engelleyemez! Gözaltındaki arkadaşlarımız serbest bırakılsın."

Sosyalist Demokrasi Kolektifi: "Halkevleri, SOL Parti, Devrimci Hareket, Devrimci Gençlik Dernekleri, Sosyalist Mücadele İnisiyatifi, Toplumsal Özgürlük Partisi, Öğrenci Faaliyeti'nden mücadele dostlarımız 1 Mayıs direnişi bahanesiyle gözaltına alındılar. Gözaltılar serbest bırakılsın!"

Mücadeleci Sendikalar: "1 Mayıs'ta yasaklara rağmen yüzünü Taksim Meydanına dönen 35 kişi 3 gündür gözaltında tutulurken Taksim'e yürümek için Saraçhane'de barikatları zorlayan 47 kişi bu sabah ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Açlığa, yoksulluğa, iş cinayetlerine, taşerona, taban ücrete, işsizliğe karşı işçi ve emekçilerin omuz omuza 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkma ısrarı tarihseldir, meşrudur.
1 Mayıs günü Saraçhane'de barikatların kaldırılması defalarca müzakere ile talep edilmesine rağmen hukuksuz, keyfi yasak cevabıyla karşılaşan emekçilerin barikata yüklenmesi de meşrudur. Tüm bu Taksim iradesini kriminalize etme çabaları siyasi iktidarın korkusunu alenen göstermektedir. 1 Mayıs'ta Taksim'e yürümek, keyfi yasakları tanımamak suç değildir. Ablukalar, saldırılar, gözaltılar Taksim ısrarımıza geri adım attıramaz. Taksim bizimdir.Tüm gözaltılar derhal serbest bırakılsın!"