28 Eylül 2024 Cumartesi

Tecride karşı nöbette çağrı: Sessizlik suça ortaklıktır

PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik mutlak tecridin son bulması için HDP milletvekillerinin Adalet Bakanlığı önünde nöbetleri sürüyor. HDP Milletvekili İpekyüz, tecridin sonlanması için ulusal ve uluslararası kamuoyunu harekete geçmeye çağırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik mutlak tecridin son bulması talebiyle Adalet Bakanlığı önünde başlattıkları nöbet eylemi, 6. gününde. Adalet Bakanlığı'na doğru yürüyüşe geçen HDP Sözcüsü Ebru Günay, milletvekilleri Pero Dündar, Feleknas Uca, Necdet İpekyüz, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Muazzez Orhan, Abdullah Koç ve Kemal Peköz, "İmralı'da hukuk uygulansın" ve "Tecrit insanlık suçudur" yazılı dövizler taşıdı. Milletvekilleri, Meclis Dikmen Kapısı'nı abluka altına alan polislerce engellendi.

Söz alan Necdet İpekyüz, sözlerine Roboskî'de katledilenleri anarak başladı. Katliamın 11. yılında hala tek bir ilerleme kaydedilmediğini, bir açıklama yapılmadığını dile getiren İpekyüz, "Roboksî hafızalarda bir acı olarak kalmış, bu acı hiç bir zaman unutulmayacak ve hesabı sorulacaktır" ifadelerini kullandı.

PKK Lideri Abdullah Öcalan yönelik mutlak tecride dikkat çeken İpekyüz, 22 aya yakındır tek bir temas olmadığını, gerçekleşen temasın da bir telefon görüşmesi olduğunu belirtti. İktidarın görüşme talebinden kendi çıkarı olmadığı için reddettiğini söyleyen İpekyüz, ulusal ve uluslararası kamuoyuna tecride karşı derhal harekete geçme çağrısı yaptı.

Tecridin "işkence" olarak tanımlandığını vurgulayan İpekyüz, "Bunun kaldırılması, Türkiye'de barış ortamının gelmesi için eşitlik, özgürlük içinde yaşamak için bir an önce müzakere süreci başlaması lazım. En son CPT ile görüşmesi toplumda bir endişeye neden olmaktadır. Taleplerimiz meşrudur, hukukidir. Bu adaletsizliğe herkesin karşı çıkması lazım. Sessizlik suça ortak olmaktır, Adalet Bakanlığı'nın bir an önce cevap vermesi gerekiyor" dedi.