21 Eylül 2024 Cumartesi

Temelli: Ciddi yaptırımlar olmadığı için Refah'ta bir katliam gerçekleşti

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen DEM Parti Grup Başkanvekili Temelli, siyonist devletin Refah'taki çadırlara yönelik saldırısının kabul edilemez olduğunu kaydetti. Ortadoğu'yu istikrarsızlaştırmanın iktidarın değişmez gündemi olduğunu kaydeden Temelli, iktidarın Kürt sorununa yaklaşımının da bu doğrultuda olduğunu belirtti. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Gündemdeki gelişmeleri değerlendiren Temelli, siyonist İsrail'in Refah'taki katliamına dikkat çekti. Refah'taki çadırlara yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunun altını çizen Temelli, "Tabii aylardır devam eden bir saldırı var. 35 binin üzerinde insan yaşamını yitirdi. Bunların büyük bir çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşuyor. Bu katliam maalesef devam ediyor bütün dünyanın gözü önünde. Buna karşı ciddi yaptırımlar, ciddi engelleyici tedbirler hala yok. Ülkeler adeta gündemi savuşturmakla meşgul. Sadece kınamalar söz konusu. Savaş suçu kapsamında Netanyahu'ya yönelik bazı açıklamalar olmasına rağmen henüz ciddi bir adım atıldığından bahsedemeyiz. Türkiye'de de çeşitli kınamalar söz konusu olmakla beraber ciddi bir yaptırım söz konusu değil. Neden değil? Çünkü aslında hem küresel güçler hem de bölge devletleri Ortadoğu'daki bu çatışma ikliminden adeta besleniyor" dedi.

Savaş politikalarında ısrar edip silah sanayine yatırım yaparak Ortadoğu'yu istikrarsızlaştırmanın iktidarın değişmez gündemi olduğunu belirten Temelli, "Türkiye'ye baktığımızda, Kürt sorununa yaklaşımında da bunu görüyoruz. Diğer taraftan Suriye'de, Irak'ta yaşanan istikrarsızlığa karşı aslında ülkeyi ve bölgeyi topyekun istikrara sürükleyecek hiçbir adımın atılmadığını da izliyoruz. Biz o yüzden diyoruz ki tüm Ortadoğu için demokratik çözüm olmalıdır. Ancak bu şekilde Filistin halkının da Kürt halkının da bölge halklarının da soykırımlardan, şiddetten, savaştan kurtulmasına yardımcı olabiliriz. Hem Türkiye'de hem bölgede istikrar politikalarının önceliği topyekun demokratik bir iklime kavuşmak olmalıdır. Bunun ön koşulu tüm bölge için geniş kapsamlı bir ateşkesin bir an önce hayat geçmesidir" ifadelerini kullandı.