21 Eylül 2024 Cumartesi

Temelli Şenyaşar ailesini ziyaret etti

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve milletvekilleri Urfa'da partisinin bayram programına katıldı ve Şenyaşar ailesini ziyaret etti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Urfa'da partisinin bayram programına katıldı. Ardından Suruç'ta AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın esnaf gezisi sırasında çıkan olaylarda 2 oğlunu ve eşini kaybeden Emine Şenyaşar'ı ziyaret etti.
 
Temelli ilk olarak HDP Urfa İl Örgütü düzenlenen ve kentin milletvekillerinin katıldığı programda halkın bayramını kutladı. Kardeşlik, barış ve umut içerisinde bir bayram yaşayabilmek için mücadele edeceklerini söyleyen Temelli, bu mücadeleyi güçlendirmek için birlikteliğin ve dayanışmanın artması gerektiğini belirtti. Urfa'nın ülkede yaşanan acılardan en çok etkilenen şehirlerden biri olduğunu dile getiren Temelli, "Bir bayram konuşması belki böyle olmamalıydı. Neşe ve umut barındırmalıydı. Ama bu bayramda da ülke kocaman bir tecrit kuşatması altındadır. Tecrit kuşatması kaldırmadığı müddetçe güzel bayramlar yaşayamayacağız. İmralı tecridi başladığı günden beridir insanları birbirinden ayırmış ve karşıya karşıya getirmiştir. Tecrit bitirmeli, Abdullah Öcalan ailesi ve avukatlarıyla görüştürmelidir" diye konuştu.
 
'İÇİŞLERİ BAKANI İSTİFA ETMELİ'
 
Hapishanelerde onbinlerce siyasi tutuklunun bulunduğunu hatırlatan Temelli, tutukluların suçlu oldukları için değil, barış ve kardeşlik sevdaları oldukları için tutuklu olduklarını ifade etti. Başta Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Aysel Tuğluk ve Sebahat Tuncel olmak üzere tüm tutukluların hukuksuz yere tutuklu olduklarını vurgulayan Temelli, tutuklu siyasetçiler ve yurttaşların özgür olmadan umutlu ve neşeli bayramları kutlayamayacaklarını söyledi. Temelli, "Birlikte çok büyük acılar yaşadık. Bu iktidar topraklara acı ve savaştan başka bir şey vermiyor. İki ay önce Suruç'ta Şenyaşar ailesine de bu acıyı yaşattılar. 3 can Suruç Devlet Hastanesinde vali, bakan ve polisin gözü önünde katledildi. Bir kardeşimizin bedeninden 17 farklı silahın mermisi çıkarıldı. Bu 17 kişiden bir kişi bile gözaltına alınmadı. İçişleri Bakanı, Şenyaşar ailesinden yitirdiğimiz 3 arkadaşımızın faillerini yakalayamadığından dolayı istifa etmeli. Suçluları koruyan bir bakansın. Onun için istifa etmelisin" diye konuştu.
 
'ARİN BEBEGİ GÖRMEME İZİN VERİLMEDİ'
 
Arin bebeği cezaevinden ziyaret etmek için başvurduğunu ve talebin Adalet Bakanı tarafından reddedildiğini sözlerine ekleyen Temelli, Arin bebeğin annesinin adli kontrol şartıyla bırakılabileceğini söyledi. Arin bebeğin nefes almakta zorlandığını paylaşan Temelli, "Bu bebeğin koşullarını iyileştirilebilecek bir koşul yaratabildikleri halde yaratmıyorlar. Nefret gözlerini bürümüş. Bu bebeğin yaşam koşullarını iyileştirmek konusunda adım atmadıkları gibi görüşmek içinde izin vermiyorlar. Bu iktidar nefret ve ayrımcılıkla iktidarını sürdürüyor. Bunu en çok Kürt halkı üzerinden gerçekleştiriyor. Bu iktidar emeğe, kadına ve halka düşmandır. Her yer acı ve öfke doluyken bayram neyimize gelmiş. Bir bayram kutlanacaksa bu iktidar kurtulduktan sonra kutlanır" dedi.
 
'BARIŞIN YOLU YANGINLARI SÖNDÜRMEKTEN GEÇER'
 
Dersim dağlarındaki ormanların haftalardır yandığını ifade eden Temelli, yangına ısrarla müdahale edilmediğini aktardı. Diğer bölgelerde çıkan yangınlara uçak ve helikopterle müdahale edildiğini söyleyen Temelli, şöyle konuştu: "Bakan beni arıyor. İlgileneceğini söylüyor ama ilgilenmiyor. Müdahale etmemeleri siyasi bir karardır. Bizim vergilerimizle alınmış uçakları bizim yangınlarımızı söndürmek için kullanmıyorlar. Kulp yanıyor, Cudi yanıyor, Dersim Yanıyor. Bütün bu yangınlara müdahale etmemelerinin nedeni düşmanlıktır. Barışın yolu, içimizdeki yangını söndürmekten geçer."
 
'DIŞ GÜÇLERİN BOP EŞBAŞKANI DEĞİL MİYDİN?'
 
İktidarın savaş politikasıyla ayakta durabildiğini dile getiren Temelli, savaş politikasına karşı durarak barışın gelebileceğini söyledi. İktidarın köşeye sıkıştığı zaman hamaset ve milliyetçiliğe başvurduğunu ifade eden Temelli, "'Ekonomik savaş var' diyor. 'Dış güçler birleşti, ekonomik savaş açtı' diyor. Meşru olmayan iktidarını devam ettirmek için bu yola başvuruyor. Dış güçler, düşmanlar varmış. Bu düşmanlara karşı yan yana gelinmeliymiş. Biz senle niye yan yana geleceğiz? Sende aynı kötülükte iç güçsün. Diyorsun ki ben bu dış güçlere karşı mücadele ediyorum. Sen bu dış güç dediklerinin Büyük Ortadoğu Projesi'nin (BOP) eşbaşkanı değil miydin? Sen bu dış güçlerden borç almadın mı? Bu borç bizim borcumuz değildir. O borçlarla kimleri zengin olduysa bu borcu onlar ödesin" diye ekledi.
 
ŞENYAŞAR AİLESİNE ZİYARET
 
HDP Urfa İl Örgütü'nde gerçekleştirilen bayramlaşmanın ardından Temelli ve milletvekilleriyle birlikte  Emine Şenyaşar'ı ziyaret etti.
 
Ziyarette olayın takipçisi olacaklarını dile getiren Temelli, anne Emine Şenyaşar'a katliamı gerçekleştirenlerden hesap soracakları sözünü verdi. Yaşatılan acının kendilerinin acısı olduğunu vurgulayan Temelli, tüm HDP'lilerin Şenyaşar ailesinin bir ferdi olduğunu söyledi. Acının ve üzüntünün büyük olduğunu aktaran Temelli, acının uzun yıllar dinmeyecek bir acı olduğunu ifade etti. Katliamın dünyanın gözü önünde işlendiğini vurgulayan Temelli, "Ne yaparlarsa yapsınlar, bunun üstünü örtemezler. 17 ayrı silahtan çıkmış kurşunun arkasındakiler bir gün hesap verecek. Bu ülkede AKP var diye adalet yok. Bu iktidarın suç hanesine Şenyaşar ailesi de yazılmıştır. Biz bu zalimliğe karşı ailenin daima yanında olacağız. Şenyaşar ailesi yalnız değildir" dedi.
 
'YARGI ZALİMİN YANINDA'
 
Yıldız'ın yakınlarının hastanede öldürdüğü Esvet Şenyaşar'ın kardeşi Osman Şenyaşar ise olayın üzerinden iki ay geçmesine rağmen adaletin tecelli etmediğini söyledi. Kendileri üzerinde devlet baskısı olduğunu dile getiren Şenyaşar, polisin kendileriyle uğraştığını kaydetti. Gece saat 03.00'te evine baskın yapıldığını paylaşan Şenyaşar, "HDP'den uzaklaşmamız için baskı yapıyorlar. İçeride olan kardeşlerden birini daha kısa sürede bırakırız sözünü veriyorlar. Tersini yaparsanız daha kötü olur diyorlar. Beni tehdit edenleri savcılığı ilettim ama hiçbir şey olmuyor. Yeğenlerim Fadıl ve Adil'i katledenler elini kolunu sallayarak geziyor. Yargı zalimin yanında, bizim yanımızda değil. Cumhurbaşkanı bunu mutlaka biliyordur. En azından tarafsız bir soruşturma yapılsın. Kim suçluysa ortaya çıksın. Bu yapılanları anlamak mümkün değildir. İnşallah yaptıkları yanlarına kar kalmaz" diye konuştu.