28 Eylül 2024 Cumartesi

TEV-DEM Êzidîlerin Xidir İlyas bayramını kutladı

Êzidîlerin Xidir İlyas bayramını kutlayan TEV-DEM, bayramın Êzidîlerin Efrin ve işgal edilen bölgelerin özgürleştirilmesi hayallerinin gerçekleşmesine ve Êzidî halkının topraklarına geri dönmesine vesile olmasını diledi.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Êzidîlerin Xidir İlyas bayramını yaptığı yazılı açıklama ile kutladı.

Mezopotamya halklarının en eski bayramlarından biri olan ve Êzidî kültürü olan Xidir İlyas bayramını kutlayan TEV-DEM, "Êzidî halkı, çok zor zamanlar geçirdi, katliamlardan geçirildi. Türk devletinin işgal saldırıları nedeniyle Efrin'den Şehba ve diğer bölgelerdeki kamplara yerleştiler. Bütün zor şartlara ve göçe rağmen kültürlerini ve bayramlarını korudular. Günümüze kadar da kültürlerini koruyan Êzidî toplumu Xidir İlyas'ı umudun, toprak sevgisinin ve toprağın verimliliğinin bayramı olarak kutluyor. Bayramların birçok ahlaki, kültürel ve bilimsel anlamları vardır. Xidir İlyas bayramı, Êzidîlerde sevme kültürü, kanın dökülmesine karşı barışın hakim olmasını dileme bayramıdır" diye belirtti.

TEV-DEM, Xidir İlyas bayramının Êzidî halkının Efrin ve Suriye'nin diğer bölgelerinin Türk devletinin işgalinden kurtulması hayallerinin gerçekleşmesine ve evlerine dönmelerine vesile olmasını diledi.