23 Eylül 2024 Pazartesi

TMMOB Kadın Çalışma Grubu: Kadına yönelik şiddeti tolere etmiyoruz

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın pandemi döneminde artan kadına yönelik şiddet için 'tolere edilebilir' ifadesini kullanmasına tepki gösteren TMMOB Kadın Çalışma Grubu, "Kadına yönelik şiddet insan hakları ihlalidir. Tolere etmiyoruz" dedi.

TMMOB Kadın Çalışma Grubu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın pandemi döneminde artan kadına yönelik şiddet için 'tolere edilebilir' ifadesini kullanmasına ilişkin açıklama yaptı.

"Kadına yönelik şiddet insan hakları ihlalidir. Tolere etmiyoruz" başlıklı açıklamada, "Son bir yıldır pandemi sürecinde, kadına yönelik her türlü şiddetin ve kadın cinayetlerinin sistematik olarak arttığı görülmektedir. Yapılan gerici açıklamalar, iş yerlerinde yaşanan taciz, mobbing, ekonomik, fiziksel şiddet, flört şiddeti, kadına yönelik taciz ve tecavüzün sıradanlaştırılarak yaygınlaşmasına çanak tutmaktadır" denildi.

Mart ayında 28 kadın, Nisan ayında 16 kadının katledildiği kaydedilen açıklamada, "Daha bir gün önce bir kadın, koruma istediği karakoldan dönerken vuruldu; bir başka kadın ise, tedbir kararı aldırdığı erkek tarafından öldürüldü. Tüm bunlar içimizi yakarken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı pandemi döneminde artan kadına yönelik şiddet için 'tolere edilebilir' dedi. Tolere etmek; Türk Dil Kurumu'na göre 'hoşgörmek, katlanmak, tahammül etmek' anlamına gelmektedir. Görevi kadınları korumak olan devletin kadın bakanı, dayak yemeyi, bıçaklanmayı, cinsel şiddete uğramayı ve öldürülmeyi 'tolere edin' diyor" diye belirtildi.

TMMOB Kadın Çalışma Grubu, "Sarf ettiği bu sözle oturduğu koltuğun hakkını veremeyeceği gibi, kadın haklarına yönelik mücadelemizi de baltalayacağını açıkça gösteren, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ı öncelikle tüm kadınlardan özür dilemeye, sonrasında da derhal istifa etmeye davet ediyoruz. Biz TMMOB'li mühendis, mimar, şehir plancı kadınlar, salgına, yaşadığımız her türlü olumsuz koşullara ve eşitsizliğe rağmen, sesimizi yükseltmeye, haklarımızın savunucusu ve hukuksuzluğun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Kadına yönelik şiddeti de, şiddeti tolere eden politikaları da tolere etmiyoruz" ifade edildi.