28 Eylül 2024 Cumartesi

Trans kadın Esra Ateş katledildiği yerde anıldı

Beyoğlu'ndaki evinde iki yıl önce katledilen seks işçisi trans kadın Esra Ateş katledildiği yerde anıldı. Açıklamada, "Kadınız, seks işçisiyiz, buradayız, alışın, gitmiyoruz!" denildi.

Beyoğlu'nda, 2 yıl önce, 28 Ağustos 2018'de, karakolun bulunduğu sokaktaki evinde Olcay Saka tarafından boğazı kesilerek katledilen seks işçisi trans kadın Esra Ateş, anıldı. 

İstanbul LGBTİ+ tarafından düzenlenen anmada açıklama yapan İris Mozalar, Esra Ateş'i katleden Olcay Saka'ya verilen 29 yıllık hapis cezasının önemli olduğunu belirtti. Emsal teşkil eden cezada, indirim yapıldığını hatırlatan Mozalar, "Arkadaşımız Esra Ateş'in geleceğini elinden alan ve onu katleden ama katil Saka'nın geleceğini olumsuz etkileyecek diye indirime giden adaletin karşısında olduğumuza da dikkat çekerek devleti daha fazla sorumluluk almaya çağırıyoruz" dedi.

Mozalar, LGBTİ+'lara yönelik nefret suçlarında devletin sesiz kaldığını, davalarda indirim yapıldığını ve etkinlikleri yasaklayarak yasakçı bir tutum sergilediğini ifade etti.

Medya ve polis eliyle bu tutumun devam ettirildiğini de vurgulayan Mozalar şöyle konuştu: "Herhangi bir ideolojinin, dinin, topluluğun, kişinin veya kurumun adaletini değil evrensel insan haklarını temel alan, yaşamlarımızı güvence altına alan, eğitimden işe, barınmadan ulaşıma kadar sosyal devlet olma düsturuna uygun davranan bir yaklaşımın herkes için gerektiğini belirterek devletin asli görevinin "insanı var etmek" olduğunu kendilerine hatırlatırız."

Mozalar, kadınların, LGBTİ+'ların ve seks işçilerinin bütün yok sayma ve yasaklamalara rağmen var olacaklarını kaydetti.

"Kimliğimizden, yaptığımız işten dolayı öldürülmekten; toplum tarafından ötekileştirilmekten ve devlet tarafından görmezden gelinmekten her zaman hesap soracağız! Kadınız, seks işçisiyiz, buradayız, alışın, gitmiyoruz!" diyen Mozalar, öldürülen ve intihara sürüklenen tüm trans kadınları mücadelelerinde yaşatacaklarının altını çizdi.