10 Ekim 2024 Perşembe

TTB'den 'su hakkı mücadelesi' çağrısı

Suyun metalaşması, suya erişememe, su kaynaklarının kirletilmesi ve suya dayalı dengesiz üretim gibi sorunların kaynağının kapitalist sistem olduğunu kaydeden TTB Halk Sağlığı Kolu ve Merkez Konseyi, sorunun çözülebilmesi için küresel çapta bir su hakkı mücadelesi ile mümkün olacağını belirtti. 

Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu ve Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Dünya Su Günü'ne ilişkin açıklama yaptı. 

Suyun bütün canlıları için yaşamsal bir öneme sahip olduğu kaydedilen açıklamada, yaşam için bu kadar önemli olan tatı su kaynaklarının gerek dünyada gerekse de Türkiye'de küresel iklim krizi, endüstriyel kirlilik, doğaya kontrolsüz bırakılan kimyasal ve tehlikeli atıklar gibi çevresel nedenlerle git gide kirlendiği ve tükendiği belirtildi. 

Açıklamada, "Suyun metalaşması, suya erişememe, su kaynaklarının kirletilmesi, suya dayalı dengesiz üretim gibi sorunların kaynağı; dünya kapitalist sistemidir. Dolayısıyla kapitalizmin sunduğu çözümler, kapitalizmin kendi yarattığı krizleri ranta çevirmesinden öteye gitmeyecektir. Su kaynaklarının bütün canlılar için korunması, insanların güvenli ve parasız suya erişimi; ancak küresel çapta bir 'su hakkı mücadelesi' ile mümkün olabilecektir" denildi.

Açıklamada, "Ülkemizde yaşayan her bireyin güvenilir ve temiz suya kolay ve parasız ulaşım hakkı olmalıdır. Bunun için planlı ve ihtiyaca yönelik su, gıda ve enerji politikaları oluşturulmalıdır. Ayrıca zaten yetersiz olan tatlı su kaynaklarımız madencilik, endüstrileşme ve çarpık kentleşme tehditlerinden korunmalı, su havzalarımız her türlü imara kapatılmalıdır" ifadeleri yer aldı.