28 Eylül 2024 Cumartesi

Uludağ Alan Başkanlığı teklifinin geri çekilmesi için 'hayır oyu' çağrısı

Dünyada ilk kez bir ekolojik milli parkın, milli park olmasına neden olan doğal endemik varlıkları koruduğu halde yasal koruma statüsünün kaldırılmak istendiğine dikkat çeken Bursa Su Kolektifi, Uludağ Talan Başkanlığı yasa teklifine karşı mücadele çağrısı yaptı, başta AKP olmak üzere tüm milletvekilleri hayır oyu vermesi için uyardı.

Bursa Su Kolektifi'nin Uludağ Milli Parkı'nın talan edilmesine karşı mücadelesini sürdürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü önünde, "Uludağ'da (t)alan başkanlığı istemiyoruz" yazılı pankartın açıklandığı eylemin metnini Esen Ocak okudu.

İki AKP Bursa milletvekilinin verdiği kanun teklifiyle Uludağ'ı Davos yapma hevesiyle Milli Parklar Kanunu'na aykırı projelerin üretildiğini belirten Ocak, "Yalnızca Uludağ'da yaşayan 32 tür endemik çiçek ve bitkiyi de yok edecek bu projelerin birçoğu Bursa Barosu öncülüğünde açılan 20'ye yakın dava ile iptal edildi. Doğal SİT alanları bugüne kadar korundu. Davalar kazanıldıkça AKP'li siyasetçiler 'Uludağ'da çok başlılık var' yalanını her yerde tekrarlayarak halkı yanıltmak istediler. Bir ay önce TBMM'ye Uludağ (T)Alan Başkanlığı yasa teklifine gerekçe olarak bu yalanı yazdılar. İnsan eli değmemiş, 20 milyon m2 yaklaşık 2800 futbol sahası büyüklüğünde endemik çiçeklerle kaplı doğal sit alanı kanunla Alan Başkanlığı ilan ederek oteller, villalar yani daha önce davalarla iptal edilenleri ve daha fazlasını (T)Alan Başkanlığı ile yapmak istiyorlar" dedi.

Alan Başkanlığı'nın yol açacağı felaketleri Kapadokya'da gördüklerini kaydeden Ocak, peri bacalarının yıkılarak yol yapıldığını, tarihi evlerle dolu mahallelerin yok edilip turistik tesisler yapıldığını belirtti. Uludağ'ın tek sahibinin Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü olduğuna dikkat çeken Ocak, burada çalışanların AKP ve sermayedarların aracılığıyla Uludağ'ın talan edilmesine karşı çıktıkları için baskı ve atamalara maruz kaldığını da ekledi.

Dünyada ilk kez bir ekolojik milli parkın, milli park olmasına neden olan doğal endemik varlıkları koruduğu halde yasal koruma statüsünün kaldırılmak istendiğinin altını çizen Ocak, şöyle devam etti: "Biz, Uludağ (T)Alan Başkanlığı yasa teklifi geri çekilsin diye uğraşırken geçen hafta Cumhurbaşkanı kararnamesiyle işi alıp satmak olan Milli Emlak'tan bir müdür Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne atandı. Bu atmama Türkiye'de artık  yağma ve talan boyutunun diğer tüm milli parklara da gireceğinin göstergesidir. Bu atamayı yurttaş olarak kabul etmiyor, ret ediyoruz. Atama geri alınmalı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'nde uzun yıllar görev yapmış bir uzman göreve getirilmelidir."

Ekolojik olan milli parkları yağmalaya Uludağ Milli Parkından başlanmak istendiğini vurgulayan Ocak, "Sonbahar kurak geçti. Kış mevsimini yağışsız, karsız yaşıyoruz. Tüm milletvekillerine ve özellikle AKP milletvekillerine sesleniyoruz: Uludağ'da bile kar yok. Geleceğimizin böylesine hoyratça yok edilmesine izin vermeyin. Uludağ Alan Başkanlığı teklifinin geri çekilmesi için gerekeni yapın. Yine de meclise gelirse vicdanınızın, Bursa halkının, tüm yurttaşlarımızın sesini dinleyerek teklifin bütün maddelerine istisnasız hayır oyu verin" dedi.