23 Eylül 2024 Pazartesi

Van Adliyesi'nde polis iki kadına işkence yaptı

Van Adliyesi'nde polis şiddetine maruz kalan Rabia Behçet ve annesi Nesibe Sığınç, suç duyurusunda bulundu.

Rabia Behçet, boşanma işlemleri için annesiyle birlikte gittiği adliyede polisin şiddetine maruz kaldı. Evli olduğu erkekle boşanan ve bazı eksik işlemler için 7 Temmuz'da adliyeye giderek savcıyla görüşmek isteyen Behçet ve annesi Nesibe Sığınç'a izin verilmedi. Engellemeye tepki gösteren Behçet, "Burada adalet yok. Buradan adalet beklemeyin" sözlerinin ardından polis tarafından gözaltına alınarak, işkenceye maruz kaldı.

Gözaltına alındıktan sonra kolunun sandalyeye kelepçelendiğini söyleyen Behçet, polislerin hakaretine de maruz kaldığını, baygınlık geçirdiğini anlattı. Behçet yaşadıklarını şu şekilde anlattı: "Kendime gelince annemin polisler tarafından darp edildiğini gördüm. Annemi dövmesinler diye yalvarmaya başladım, ancak beni dinlemediler. Sonra hastaneye götürmek üzere araca bindirdiler. Araçta atak geçirmeye başladım. Atak geçirmeme rağmen müdahale edilmedi. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldükten sonra doktorlar, bizi polislerin bulunduğu bir odada muayene etti. Kollarımda morluklar olmasına rağmen bu izler rapora 'kelepçe izi' olarak geçirildi. Herhangi bir darp raporu verilmeden karakola götürüldük, ifademiz alındıktan sonra bırakıldık."

DİZLERİ ÜZERİNDE BEKLETİLDİLER
Kızıyla birlikte gözaltına alınan ve kamera olmayan odada darp edildiklerini söyleyen Nesibe Sığınç, "Odada yaklaşık 3 saat diz üstü bekletildik. Her tarafım morardı. Yaşadıklarım nedeniyle günlerdir uyuyamıyorum" dedi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR
Sığınç ve Behçet, serbest bırakıldıktan sonra özel bir hastaneden darp raporu alarak, polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi'ne de başvuran Sığınç ve Behçet, hukuki destek talebinde bulundu.