23 Eylül 2024 Pazartesi

Van Hapishanesi girişinde kadın tutsaklara çıplak arama işkencesi

28 Mayıs'ta tutuklanan MEBDA-DER Eşbaşkanı Önver, dernek üyesi Dindar ve Öner Van T Tipi Hapishanesi girişinde çıplak arama işkencesine maruz kaldı. Tutsaklar, aile ve avukat görüşündeki maruz kaldıkları çıplak arama işkencesini ve pandemi bahanesiyle hücrede bekletildiklerini aktardı.

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Eşbaşkanı Gülistan Önver, dernek üyesi Ceyda Dindar ve Azize Öner, Van T Tipi Hapishanesi girişinde çıplak arama işkencesine maruz kaldı.

3 tutsak, aile ve avukatları ile yaptıkları görüşmede çıplak aramaya tabi tutulduklarını ve pandemi gerekçesiyle hücrede bekletildikleri bilgisini verdi.

NE OLMUŞTU?
Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği'ne (MEBYA-DER) yönelik 19 Mayıs günü yapılan ev baskınında 17 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında olan MEBYA-DER yöneticisi Emine Şaybak, 21 Mayıs günü emniyetteki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Gözaltındaki 16 kişinin 2 defa gözaltı süresi uzatılırken, 28 Mayıs günü Van Adliyesi'ne çıkarıldı.

Gözaltına alınanlardan 14'ü savcılık ifadeleri alınmadan tutuklanma talebi, 2 kişi ise adli kontrol şartı ile Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.

Hakimlik sorgusu tamamlanan MEBYA-DER Eşbaşkanı Gülistan Önver, dernek yöneticileri Azize Öner, Ceyda Dindar, Şevket Kaplan, Cihat Aksu ve Seracettin Beyhar'ın tutuklanmasına karar verildi.

Sulh Ceza Hakimliği'nde sorguları tamamlanan Mahmut Dindar, Cevdet Bilekçi, İsa Demirağaç, Süreyya Azba, Nuhi Alıcı, Savaş Encü, Halil Karakoç, Kamuran Çiftçi, Nebi Kaçak, Halime Süslü ve  Muhsin Demir ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.