25 Eylül 2024 Çarşamba

Yunanistan'da 24 saatlik genel grev: Hacidakis yasası geri çekilsin

Yunanistan'da çalışma yasalarını değiştiren yasa tasarısı bu akşam Mecliste görüşülecek. Bazı işkollarındaki grev yasağı kararına rağmen, tasarıya karşı 24 saatlik grev gerçekleştiriliyor.

Yunanistan hükümetinin çalışma yasaları ve sosyal güvenlik alanında gündeme getirdiği işçi-emekçi karşıtı yasa tasarısına karşı bugün 24 saatlik grev gerçekleştiriliyor.

Çalışma Bakanı Kostis Hacidakis'in adıyla anılan "Hacidakis Tasarısı" bugün akşam saatlerinde meclis genel kurulununa getirilecek ve oylamaya sunulacak.

Evrensel'de yer alan habere göre; yasa tasarısının geri çekilmesini talep eden işçi ve emekçiler ise bugün yeniden greve gitti ve alanlara çıktı.

İşçi merkezleri, Kamu Emekçileri Konfederasyonu ve Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) tarafından alınan 24 saatlik grev kararı ülke genelinde etkili olurken çok sayıda kentte, ilçelerde ve adalarda eylemler gerçekleştiriliyor.

Başkent Atina ve Selanik başta olmak üzere birçok kentte sabah saatlerinde yapılacak eylemler yasa tasarısının Mecliste görüşülmeye başladığı akşam saatlerinde de tekrarlanacak. Bu nedenle konfederasyonlar ve yüzlerce işçi sendikası sabah ve akşam eylemlerine geniş katılım için çağrılar yaptı.

HÜKÜMET GREVİ 'YASA DIŞI' İLAN ETTİ
Geçen hafta gerçekleştirilen ve yüz binlerce işçi ve emekçinin katıldığı grev özel ve kamuda oldukça etkili olmuş ve ülke genelinde 71 şehir, ilçe ve adada eylemler yapılmıştı. Grevin aynı ölçüde etkili olması beklenirken hükümet sendikaları "sorumsuzlukla" suçladı ve taşıma ve eğitim emekçileri içinde yetkili olan sendikaların greve katılımının yasadışı olduğunu ilan etti.

Bir gün içinde mahkeme aracılığıyla deniz ve eğitim emekçilerinin  grevi "yasa dışı" olduğu kararı alındı. Hükümet grevin üniversite seçme sınavlarının yapıldığı günlere denk düşmesini "sınavların engellenmesi" olduğunu ileri sürerken eğitim emekçileri sendikası daha iki gün öncesinden sınavlara katılacak sendika üyelerini grevden "muaf" tuttuğunu açıklamıştı.

SENDİKALAR YASAĞI TANIMIYORLAR
Bu arada deniz taşımacılığında ve eğitim alanında yetkili olan sendikalar mahkeme kararını tanımayacaklarını açıkladılar. Bu doğrultuda bu gün sabah saatlerinde deniz taşımacılığında çalışan işçiler Pire Limanında gemilerin ayrılmasına ve yük indirme ve bindirmelere engel oldular.

Şehir içi her türlü toplu taşıma ise sabah saat 10.00'da durduruldu. Hastaneler de sadece acil vakalara bakılıyor ve kamuya ait radyo ve televizyon kurumları canlı yayınlarını durdurdu. Grev nedeniyle kamu sektöründe hizmet verilmiyor.

Yasa tasarısının mecliste görüşüleceği akşam saatlerinde meclis binasının bulunduğu Sintagma Meydanı'nda yapılacak eylemin oldukça kitlesel olması bekleniyor.

Başkent Atina ve Selanik'te biri PAME diğeri kamu emekçileri konfederasyonu ve işçi merkezlerinin birlikte yaptığı iki ayrı eylem düzenlendi. Konfederasyonların eylemi Klatmonos meydanında, PAME'ninki ise meclisin bulunduğu Sintagma meydanında yapıldı. Konfederasyonların eylemine işçi sendikaları konfederasyonu GSEE de destek verdi. Atina'da yapılan her iki eyleme de kitlesel katılımlar oldu. Alanda yapılan konuşmalarda hükümetin, işçi emekçi karşıtı politikaları protesto edildi ve saldırılara boyun eğilmeyeceği dile getirildi. Ayrıca sendikal hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasının asıl amacının ortaçağ sömürülerini geri getirmek olduğu söylendi.

Akşam saat 17.00 sıralarında meclisin önünde yeniden toplanılacağı belirtildi. Akşam yapılacak eylemin daha kitlesel olması bekleniyor.