10 Ekim 2024 Perşembe

Ziraat Mühendisleri Odası 'kıtlık' uyarısı yaptı

Ziraat Mühendisleri Odası, tüm dünyada ayçiçeği, buğday ve hububattaki fiyat artışlarına Türkiye'nin kendi sorunlarının da eklendiğini belirterek kıtlık uyarısı yaptı.

Türkiye, gıda fiyatlarında günden güne yaşanan artışın önümüzdeki dönemde de sürmesi beklenen ülkeler arasında gösteriliyor. Ziraat Mühendisleri Odası, tüm dünyada ayçiçeği, buğday ve hububattaki fiyat artışlarına Türkiye'nin kendi sorunlarının da eklendiğini belirterek kıtlık uyarısı yaptı.

Gıda enflasyonu mutfaklarda yangını ateşlerken, fiyatlardaki artışın TL'deki son değer kaybının da etkisi ile önümüzdeki dönemde hızlanarak sürmesinden endişe ediliyor. Bloomberg'e göre Türkiye; Brezilya, Hindistan, Nijerya ve Rusya ile birlikte gıda fiyatlarında önümüzdeki dönem en çok artış yaşanmasından endişe edilen 5 ülkeden biri. Türkiye halen yıllık yüzde 18,40'ı bulan gıda enflasyonu ile G20 ülkeleri arasında Arjantin'den sonra ikinci en yüksek gıda fiyat artışı yaşanan ülke durumunda.

Gıda fiyatları son 6 yılın en yüksek seviyesinde bulunuyor. Pandeminin yarattığı tedarik zinciri sorunları, Çin'in artan talebi ve aşırı hava olayları- kuraklık kaynaklı bu artış nedeniyle Türkiye de dahil bu 5 ülkede son bir yılda yağ, pirinç, un gibi temel ürünlerde yüzde 80'leri aşan aşırı fiyat artışları yaşandı.

Halkın harcamaları içinde gıdanın payı zamlarla artarken, çare bardakla yağ satışı, paket miktarlarının azaltılması gibi yöntemlerde aranmaya başladı.

KITLIK UYARISI
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kapıkıran, 2021 için kıtlık uyarısı yapıldığını belirterek, tüm dünyada devam eden buğday, ayçiçek yağı ve hububattaki fiyat artışlarının Türkiye'nin kendi özel sorunlarıyla birleştiğinde önümüzdeki dönemde gıda fiyatları üzerinde ciddi bir baskı oluşturacağını söyledi. Kapıkıran, "Yerel üretimi ve üreticiyi korumak yerine, dışa bağımlı tarım politikaları sorunu derinleştiriyor" dedi.