2 Ekim 2024 Çarşamba

766 saha maden arama ve işletmesine açıldı

İklim kriziyle mücadelenin acil olduğu bugünlerde MAPEG, 766 sahayı maden arama ve işletmesi ihalesi açarak krizi daha da derinleştirecek.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), toplam 766 sahada maden arama ve işletmesi için ihaleye açtı.

24 Ağustos'ta Türkiye'nin bir çok noktasında maden araştırma ve işletme ihalesi yapılacak.

İhaleye açılan sahalarda hangi madenlerin aranacağı ya da işletileceği bilinmezken, sahaların mera, orman, tarım alanı, doğal yada arkeolojik sit alanı veya su havzası olup olmadığı hakkında da bilgi bulunmuyor.

Öte yandan ihalalerin çoğunluğu içinde sodyum, potasyom, lityum, iyot, bor tuzları gibi yüze yakın endüstriyel ham madde, linyit ve taş ömürü gibi enerji üretim hammaddeleriyle, altın, gümüş, alüminyum gibi metalik madenlerin yer aldığı 4. Grup Maden Grubu'nda yer alıyor.

Yine ihaleler içinde deniz, göl, kaynak suyundan elde edilecek eriyik halde bulunan tuzlar, karondioksit gazı (jeotermal, doğal gaz ve petrollü alanlar hariç), hidrojen sülfürün yer aldığı 3. Grup Maden Grubu'nda bulunuyor.

İklim krizinin gittikçe derinleştiği bugünlerde, maden arama ve işletme çalışmaları krizi daha da derinleştirecek. Söz konusu alanlar ekolojik dengeye zarar verecek. Dünyanın Covid-19 ile mücadele ederken, Türkiye taşıyıcı hastalıkların yayılmasına olanak sağlayacak olan iklim değişikliğini arttıracak çalışmalarını sürdürüyor.