2 Ekim 2024 Çarşamba

Tutsak eşbaşkanların duruşmasına çağrı

DEM Parti İzmir il örgütü, HDP eski İzmir İl Eşbaşkanları Berna Çelik ve Çınar Altan'ın tutsak edildiği davanın 4 Ekim saat 09.00'da Bayraklı Adliyesinde görülecek ilk duruşmasına çağrı yaptı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir il örgütü, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski İzmir İl Eşbaşkanları Berna Çelik ve Çınar Altan'ın tutuklu yargılandığı davanın 4 Ekim'de görülecek duruşmasına çağrı yaptı. İl binasında düzenlenen basın toplantısında metni, DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut okudu.

6 Ekim 2023'te HDP il binasına ve çok sayıda eve düzenlenen baskının ardından Berna Çelik ve Çınar Altan'ın tutuklandığını hatırlatan Karabulut, Çelik ve Altan'ın 1 yıldır adaletsiz bir şekilde tutsak edildiğini söyledi.

Çelik ve Altan'ın Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE TUHAYDER), Özgür Kadın Hareketi (TJA) ile Emek ve Demokrasi Güçleri'nin açıklamalarına katılmaları, yürüttükleri siyasi faaliyetler, halk toplantıları, basın açıklamalarının suç sayıldığına işaret eden Karabulut, bunun yanı sıra eşbaşkanlar hakkında itirafçılar Buse Aslan ve "Dokuz'un" beyanlarının dosyada yer aldığını söyledi.

İddianame incelendiğinde Çelik ve Altan'ın cezalandırılmalarını gerektirecek herhangi bir suçlama bulunmadığını söyleyen Karabulut, eşbaşkanların siyasal faaliyetleri engellenmek istendiği için tutuklandığını kaydetti.

'BU SÜREÇ HDP'NİN SİYASET YAPMASININ ÖNÜNE GEÇMEYE YÖNELİKTİR'
"Bu süreç bir partinin ve halkın yasal zeminde siyaset yapmasının önüne geçmeye, HDP'deki örgütlenmeyi baltalamaya ve HDP'yi kapatmaya yöneliktir" diyen Karabulut, birçok kişi hakkında ifade veren itirafçı Buse Aslan'ın daha önce hakkında ifade verdiği çok sayıda kişinin beraat ettiğine dikkat çekti.

AKP-MHP iktidarının HDP'ye dönük düşmanca tutumu ve kriminalize etme çabalarının sonucu olarak her gün HDP'nin yönetici ve üyelerine dönük gözaltı ve tutuklamaların devam ettiğini kaydeden Karabulut, Çelik ve Altan'ın görülecek duruşmada serbest bırakılması gerektiğinin altını çizdi.

Karabulut, herkesi 4 Ekim saat 09.00'da Bayraklı Adliyesinde görülecek duruşmaya çağırdı.