2 Ekim 2024 Çarşamba

'Gazeteci Lütfiye Burcu Kara serbest bırakılsın'

Mücadele Birliği muhabiri Lütfiye Burcu Kara'nın serbest bırakılması için İHD'de düzenlenen basın  toplantısında özgür basının boyun eğmeyeceği kaydedildi. 

Mücadele Birliği Platformu, tutsak edilen muhabirleri Lütfiye Burcu Kara'nın serbest bırakılması için İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesinde basın toplantısı düzenledi. Toplantı salonuna gazeteci Kara ve "Gazetecilik suç değildir. Lütfiye Burcu Kara serbest bırakılsın" pankartı  asılırken basın metnini gazeteci Serpil Ünal okudu. 

'İZMİR TEMSİLCİLİĞİMİZ TALAN EDİLDİ'
Türkiye, Kürdistan, Filistin ve Lübnan'da haber takibi sırasında gazetecilerin katledildiğini söyleyen Ünal, "Türkiye ve Kürdistan'da ise gazetecilere gözaltılar, soruşturmalar, tutuklamalar, yayınevlerine baskınlar, toplatma cezaları ve benzeri son yıllarda ön planda. En son olarak İzmir'de muhabirlik yapan Lütfiye Burcu Kara 25 Eylül günü gözaltına alındı ve 48 saatlik gözaltı sürecinden sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi; İzmir Temsilciliğimiz basıldı, arama adı altında talan edildi. Daha bir hafta önce de Hakkari'de evi basılan gazeteci Rabia Önver'e yaptığı haberler nedeniyle soruşturma açıldı. Bir yıl önce bugünlerde gazetemiz Mücadele Birliği'nin yayınlandığı Yeni Dönem Yayıncılık bürosu basılarak kapısı kırılarak her tür dijital alete, bilgisayarlar, fotoğraf makinesi kartları, laptoplara el konulmuştu. Bu hafta da İzmir'de bulunan Yeni Dönem Yayıncılık Temsilciliği basıldı. Geçtiğimiz ay da Dersim'de Munzur Festivali'nde okurlarımızın açtığı gazete ve kitap standında kitaplarımıza el konuldu, Sena Şat'ın çizgi romanı Daima'ya toplatma kararı çıkarıldı. Yine bu yıl içinde sosyal medya hesaplarımız erişime engellendi, yeni açılan hesaplarımız da artarda erişimleri sınırlandırıldı" dedi.

'BASKILAR BİZİ YILDIRAMAYACAK'
İzmir'de kapısı kırılan Mücadele Birliği temsilciliğinin de bulunan malzemelerin dağıtıldığını, arşivinin talan edildiğini, kimi kitaplara ve arşivlere el konulduğunu hatırlatan Ünal, "Baskınların ve muhabirimizin gözaltına alınıp tutuklanmasının gerekçesi olarak 'teknik takip' ve 'gizli tanık' ifadeleri gösterilirken, 'büroya neden gidip geldiği' ve takip ettiği haberler, katıldığı basın açıklamaları soruldu. Muhabirimiz Lütfiye Burcu Kara 25 Eylül sabahı İzmir'e geldiği otobüs terminalinde polis tarafından gözaltına alınırken, Devrimci Öğrenci Birliği'nden Cemal Kara ve Yapı ve Yol İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Evrim Özten, Yapı Yol İş Sendikası yetkili örgütlenme uzmanlarından Bahadır Balcı ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Bahadır Balcı adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken, Lütfiye Burcu Kara, Cemal Kara ve Evrim Özten tutuklanarak cezaevine gönderildi.  Gözaltına alındıklarında da 24 saat avukat görüş yasağı ve dosyaya kısıtlılık getirildi. 27 Eylül günü çıkarıldıkları İzmir 5. Sulh Ceza Mahkemesi'nde de 'yasadışı örgüt üyeliği' suçlaması ile tutuklandılar.  Daha önce de Gezi eylemleri nedeni ile tutuklanan muhabirimiz Lütfiye Burcu Kara Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'ne, Cemal Kara ve Evrim Özten ise Kırıklar 1 Nolu F Tipi Cezaevi'ne götürüldü. Baskılar, baskınlar, yasaklar, toplatmalar, gözaltı ve tutuklamalar bizleri yıldıramayacak. Özgür, sosyalist basın boyun eğmedi, eğmeyecek" ifadelerini kullandı.