3 Ekim 2024 Perşembe

Avukatlar hasta tutsaklar için adliye önünde nöbet başlattı

Avukatlar, Aysel Tuğluk nezdinde tüm hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle İstanbul Adliyesi'nde nöbet tuttu. Açıklamada, her ayın son perşembe günü adliye önünde nöbet eylemi yapılacağı duyuruldu.

Avukatlar, "Buradayız, hukuk ve adalet İstiyoruz" şiarıyla İstanbul Adliyesi'nde adalet nöbeti gerçekleştirdi. Aysel Tuğluk nezdinde tüm hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısıyla yapılan eylemde, her ayın son perşembe günü adliye önünde eylem yapılacağı duyuruldu.

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'ndeki adalet nöbetine Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) eşbaşkanı ve üyeleri, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Gürkan Altun, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) ile Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyeleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekilleri Oya Ersoy ve Züleyha Gülüm ve çok sayıda avukat katıldı.

ADLİYE İÇİNDE YÜRÜYÜŞ
Adliye içinde toplanan avukatlar, alkışlarla adliye önüne yürüdü. "Aysel Tuğluk serbest bırakılsın", "Herkes için adalet nöbeti" ve "Aysel Tuğluk ve tüm hasta mahpuslar için geç olmadan adalet" pankartların açıldığı eylemde ilk olarak Mebuse Tekay söz aldı.

'HAKİMLER VE HEKİMLER TALİMATLA DAVRANIYOR'
Aysel Tuğluk'un haksız, hukuksuz, kuralsız bir şekilde hapishanede tutulduğunu belirten Tekay, tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını talep etmek, uyulmayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) kararlarının ısrarla takipçisi olacaklarını belirtmek için bir araya geldiklerini söyledi.

Hasta tutsakları serbest bırakmayan hakim ve hekimlerin talimatla davrandığını ve suç işlediklerini kaydeden Tekay, Aysel'in üyesi olduğu İstanbul Barosu'nun hiçbir şey yapmamasını eleştirdi, "Bunu hafızamıza ve vicdanımıza yazdık, bunun mutlaka bir karşılığı olacaktır" dedi.

'BİLİM DIŞI YAKLAŞIM'
TTB Merkez Konseyi Başkanı ve Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da, hasta tutsakların cezalandırma ve intikam alma fikriyle özgürlüklerinden alıkonulduğunu söyledi. Yasalardan çıkarılan ölüm cezasının fiilen hasta tutsaklar üzerinden uygulandığını kaydeden Fincancı, Türkiye'nin bir Adli Tıp Kurumu (ATK) sorunu olduğunu vurguladı. Fincancı, "Nasıl bilim dışı olduğunu Aysel Tuğluk dosyasında gördük. Bilim dışı yaklaşım, raporun altında imzası olanların ağır bir tıbbi uygulama hatasıyla mağdur olduklarını da göstermektedir" sözlerini kullandı.

'HASTA MAHPUSLAR HEPİMİZİN SORUNU'
Hasta tutsakların bilim dışı değerlendirmelerle hapishanede tutulması ve sağlık hakkı ihlallerinin herkesin sorunu olduğunun altını çizen Fincancı, "Hasta mahpusların hızla değerlendirilmesini, hapishanede kendi bakımını sağlayamayacak koşulları olanların hızla salıverilmelerini sağlamak için el birliğiyle mücadele etmek toplumsal bir sorumluluk. Bunun insanlığa karşı bir suç olduğunu unutmayıp yüksek sesle dillendirelim" çağrısında bulundu.

'HUKUKSUZLUĞA KARŞI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'
TBB Başkan Yardımcısı Gürkan Altun ise, Aysel Tuğluk'un ATK sürecini hatırlattı. Aysel Tuğluk ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan Altun, "Avukatlar olarak adalet talebimizi bir kez daha yüksek sesle haykırıyor, hukuksuzluğa karşı mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyu önünde ifade ediyoruz" dedi.

HER AYIN SON PERŞEMBESİ NÖBET TUTULACAK
Bugün İstanbul Adliyesi önünde başlattıkları adalet nöbetini her ayın son perşembesi devam ettireceklerinin bilgisini veren Altun, bir sonraki nöbetlerinin Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan'ın da katılımıyla 24 Mart Perşembe günü yapılacağını söyledi.