3 Ekim 2024 Perşembe

Şimşek'e göre bütçe açığının suçlusu deprem ve EYT

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe açığından 6 Şubat deprem katliamını ve EYT'yi sorumlu tuttu. İstanbul Levent'teki bir otelde gerçekleşen T24 Yıllık Buluşmalarında söz alan Şişmek, Orta Vadeli Programı savunmak için suçu yine halka attı. 

Sermaye günden güne zenginleşirken, halk gittikçe yoksullaşıyor. Buna rağmen ekonominin çok iyi olduğu iddiasıyla temmuzda ara zam yapılmadı, fakat AKP'li vekillere, bakanlara çift maaşın yanı sıra maaşlarına fahiş miktarda zam yapıldı. Kamuda tasarruf politikaları kapsamında başta eğitim ve sağlık alanına bütçe ayrılmazken,bakanlık eliyle yapılan yolsuzluk, şirketlere akıtılan paraları Sayıştay bile gizleyemedi. 

Tüm bunlar ortadayken Şimşek konuşmasında, "Biz geçen seneyi dezenflasyona geçiş olarak öngördük çünkü para politikasının yeniden inşa edilmesi gerekiyordu. Geçen sene depremin ve EYT'nin etkisiyle tabii ki çok güçlü bir mali etki, yükselen bir bütçe açığı vardı. Dolayısıyla koşullar, dezenflasyona müsait değildi. Dezenflasyona müsait gelmesi için bir geçiş dönemi öngördük" dedi. 

Geçiş döneminin mayıs ayında bittiğini, yüksek enflasyondan düşük enflasyona geçiş sırasında yaşanan düşen enflasyon süreci anlamına gelen dezenflasyon sürecinin başladığını söyleyen Şimşek, hızlı bir düşüş olduğunu ancak kalıcı bir düşüş için gereken şartları oluşturduklarını iddia etti. Şimşek, "Hedef burada 2026'nın sonunda enflasyonu yüksek de olsa tek haneye indirmek. Burada sadece bir perspektif vermek açısından bu program döneminde bütçe açığı, son 20 yılın ortalamasına bakarsanız yüzde 2,4, geçen sene depremin, kısmen de EYT'nin etkisiyle yüzde 5,2'ye çıktı. Bu sene o etkiler devam ediyor, yüzde 4,9. Önümüzdeki yıllarda hem aldığımız tedbirlerin etkisi hem de deprem etkisinin azalmasıyla birlikte açığın ciddi bir şekilde düşmesini öngörüyoruz. Açıktaki bu düşüş, tabii ki dezenflasyonu destekleyici nitelikte. Aslında Türkiye'nin kamu borcunu milli gelire oranı düşük olduğu için mali disiplin usulü esas itibarıyla üç saikle yapılıyor" ifadelerini kullandı.