3 Ekim 2024 Perşembe

KESK İstanbul: TÜİK elini cebimizden çek

TÜİK'in sahte enflasyon verilerini protesto eden KESK İstanbul Şubeler Platformu, "TÜİK'in sahte enflasyon rakamlarıyla mağdur olan tüm kesimleri haklı mücadelemizde birlikte olmaya çağırıyoruz" dedi.

KESK İstanbul Şubeler Platformu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) sahte enflasyon verilerini protesto etmek için Beşiktaş'ta bulunan TÜİK İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde yan yana geldi. "TÜİK sayesinde iki yakamız bir araya gelmiyor" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Zeynep Kışlak Yıldırım okudu.

İktidarın neoliberal politikaları tavizsiz uyguladığını ve Orta Vadeli Programla uygulamaya devam ettiğini belirten Yıldırım, iktidarın sermaye yanlısı ve emek düşmanı bu politikalarının kamu emekçiler, emeklileri ve asgari ücretliler için bitmeyen bir kabus olduğunu söyledi.

'İKTİDAR SERMAYE YANLISI PROGRAMA SADIK KALACAĞINI İLAN ETTİ'
2025 yılının bütçe görüşmelerinin 15 Ekim'de başlayacağına işaret eden Yıldırım, iktidarın OVP kıstasında bir bütçe hazırlayacağını, emekçi ve yoksul düşmanı, sermaye yanlısı ekonomik programa sadık kalacağını ilan ettiğini vurguladı.

Emekçiler olarak itiraz etmedikçe ve hakları olanı istemedikçe yoksullaşmaya devam edeceklerini kaydeden Yıldırım, bu nedenle iktidarın düşük ücret vermede bir aparat olarak kullandığı TÜİK'i protesto ettiklerini söyledi. TÜİK Başkanı ve yöneticilerini iktidarın beklentilerine göre değil, piyasanın gerçekliğine uygun enflasyon verilerini açıklamaya davet eden Yıldırım, "Aksi takdirde, haklarında bulunduğumuz suç duyurularına karşı yargının tarafgir davranması kendilerini kurtarmaya yetmeyecektir" dedi.

'DÜŞÜK ÜCRET POLİTİKALARIYLA EKMEĞİMİZ SOFRAMIZDAN ÇALINIYOR'
2001'de bir kamu emekçisi asgari ücretin 2,92 katı ücret alırken bugün ancak 2,01 katı alabildiğini, aynı dönemde bir kamu emeklisinin ise asgari ücretin 2,67 katı ücret alırken bugün asgari ücret ve altında maaş aldığını ifade eden Yıldırım, iktidarın övmekle yere göğe sığdıramadığı yeni Türkiye'de kamu emekçileri ve emeklilerin geçmişte aldığı gelirlerin çok altında ücretlerle hayatını idame ettirmeye çalıştığını söyledi.

İktidarın bir yandan hazırladığı bütçelerde kamu emekçilerine çok az kaynak ayırdığını, diğer yandan TÜİK'e piyasa gerçekliğinden uzak enflasyon açıklatarak düşük ücret politikasını hayata geçirdiğini belirten Yıldırım, şöyle devam etti: "Bizler biliyoruz ki, TÜİK yönetimi kanunun kendisine verdiği yetki ve sorumluluk çerçevesinde görevini yerine getirseydi, içinde bulunduğumuz yoksulluğu bu kadar derin yaşamayacaktık. Bir yandan TÜİK'in uzun yıllardır piyasa gerçekliğinden uzak, iktidarın düşük ücret politikalarıyla uyumlu enflasyon verileriyle alın terimizin hakkı olan ekmeğimiz soframızdan çalınıyor, bir yandan da temel insan hakları içinde yer alan ve ücretsiz olarak verilmesi gereken sağlık hakkı, eğitim hakkı ve nitelikli kamusal hizmetler ulaşılamaz hale getirilerek, ağır vergilerle de kronik olarak yoksullaştırılıyoruz."

'MAĞDUR OLAN TÜM KESİMLERİ MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ'
TÜİK yetkililerini sorumluluklarını yerine getirmeye çağıran Yıldırım, "İlgili yetkililerin 2022'den beri açıklamaktan imtina ettikleri gıda fiyatları verilerini düzenli bir şekilde kamuoyunla paylaşmaya ve piyasada oluşan gerçek veriler üzerinden enflasyon oranlarını açıklamaları gerektiğini kendilerine hatırlatıyoruz. Aksi takdirde, iktidarla birlikte bizleri yoksullaştırmak üzere veri paylaşmamalarını sürekli teşhir edeceğimizi ve kanunun kendilerine yüklemiş olduğu görevleri kötüye kullandıkları gerekçesiyle haklarında suç duyurusunda bulunmaya devam edeceğimizi ve yine görevlerini kötüye kullandıklarından dolayı haklarında dava açarak, hukuki yollardan da haklarımızı aramaya devam edeceğimizi beyan ediyoruz. TÜİK'in sahte enflasyon rakamlarıyla mağdur olan tüm kesimleri haklı mücadelemizde birlikte olmaya çağırıyoruz" dedi.

Eylem boyunca, "Sermayeye değil, emekçiye bütçe" ve "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atıldı.