3 Ekim 2024 Perşembe

Basel'de 'Yıkılacak Duvarlar' kitabı imza etkinliği düzenlendi

SKB, Basel'de, HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın "Yıkılacak Duvarlar" adlı şiir kitabının tanıtımı için imza ve söyleşi düzenlendi.

Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) İsviçre'nin Basel kentinde, HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın "Yıkılacak Duvarlar" adlı şiir kitabının tanıtımı için imza ve söyleşi düzenlendi.

Etkinliğe HDP eski Milletvekili Yurdusev Özsökmenler ile HDP eski MYK üyesi Hatice Altınışık katıldı. Etkinlikte konuşan Özsökmenler, "Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ı tutuklayarak HDP'yi susturacaklarını sandılar. Devlet HDP'nin gelişmesinden korktu ve eş genel başkanlarımızı rehin aldı ve hala korkusu devam ediyor" dedi. Özsökmenler, "AKP, korktuğu devrimci dinamik güçlere ESP ve HDP'ye saldırarak topluma gözdağı vermek istiyor. AKP faşizmi baskı ve terör uygulamalarıyla 12 Eylülü, '90 yılları aratmıyor. Her sabah  insanlar uyandıklarında '90'lı yıllardaki gibi, 'hangi arkadaşımızın kapısı kırılarak baskı ve işkenceyle gözaltına alındı' diye düşünüyor" diye kaydetti.

AKP-MHP iktidarının ekonomiyi bitirdiğini, adalet ve hukukun kağıt üzerinde bile kalmadığını ifade eden Özsökmenler, "Ekoloji talan ediliyor, ülkenin yeraltı zenginlikleri AKP yandaşlarına peşkeş çekiliyor. Buna karşı çıkan işçiler, emeçiler, Kürtler, devrimciler, sosyalistler, aydınlar gazeteciler hapse atılıyor" diye konuştu.

Figen Yüksekdağ'ın da ezilenlerin, sömürülenlerin sesi olduğu için tutuklandığını söyleyen Özsökmenler, "Figen'i bu kitapta sisteme karşı duruşunda görebilirsiniz. Faşizme karşı mücadelesiyle, duruşuyla, direnciyle görebiliriz, mahkemede ‘zulmün gözlerine bakmak için geldim' demişti. Ve yine başka bir mahkemede 'Ne mutlu bize bir asra bedel davamız var' demişti. Mahkemenin O'nu on yıllarla yargılamasına meydan okumuş bir kadındır. Figen'i ESP Genel Başkanı olduğu zamandan tanıyorum. Kabına sığmayan, enerjik, inandığını söylemekten ve yapmaktan korkmayan bir kadındır.  Kitabını okuduğumda 'Figen budur' dedim" diye belirtti.

HDP eski MYK üyesi Hatice Altınışık ise "Figen ile EKB ve ESP'deki mücadelesinde yollarımız kesişti. Figen özgürlüğe, sınırsızlığa sevdalı biridir" dedi. Altınışık, "HDP'de Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş birleşik mücadelenin yaratılmasında öncü rol oynadılar. Figen ile HDP MYK çalışmalarında birlikte mücadele yürüttük. Figen devlete karşı mücadelesinin yanında çalışma alanlarında erkek egemen anlayışa ve davranışlara karşıda mücadele ediyordu. Kadın özgürlük mücadelesinde sisteme başkaldıran Behice Boran'dan sonra devletin hedef aldığı kadındır" diye vurguladı.

Altınışık, şiirleri üzerine yorumlarında ise "Figen Yüksekdağ'ın şiirleri acılardan damıtılmış ağıttır" dedi. Altınışık, "Figen şiirlerinde Cumartesi Annelerinden Berkin Elvan'a, Ali İsmail'den Tahir Elçi'ye, Taybet Ana'dan 33 Düş Yolcusuna kadar katledilenleri resmetmiş" ifadelerini kullandı.

Etkinlik, Yurdusev Özsökmenler'in Figen Yüksekdağ adına kitabını imzalamasıyla sona erdi.