24 Nisan 2025 Perşembe

Cengiz Çiçek çocuk işçiliği Meclis gündemine taşıdı

Çocuk işçiliğine ilişkin Meclis Araştırması açılmasını talep eden DEM Parti İstanbul Cengiz Çiçek, yoksulluk, parasız eğitimin kaldırılması ve mesleki öğrenim politikaları gibi gerekçelerle milyonlarca çocuğun işçileştirildiğine, her yıl 60-70 civarında çocuk işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, çocuk işçiliğini Meclis gündemine taşıdı.

Çiçek, çocukların işçileştirilmesine dair politik, sosyal, ekonomik kökenli tüm yapısal nedenlerin incelenmesi, çocukların iş cinayetlerinde hayatlarını kaybetmelerini önlemek ve çocukların yararını esas alan politikaların geliştirilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

Çocuk işçiliğinin dünya genelinde milyonlarca çocuğun fiziksel, bilişsel ve ruhsal sağlığını tehdit eden bir gerçek olarak karşılarına çıktığını dile getiren Çiçek, "Çocukların oyundan, eğitim gibi temel haklardan yoksun kalarak yaşamını kazanmak için çalışmak zorunda bırakılması, onların insanlık onuruna yakışmayan bir yaşam çemberine hapsedilmesi anlamına gelir" dedi.

'ÇOCUK İŞÇİ SAYISI 3.5 MİLYONA ULAŞTI'
"Çocukların işçileştirilmesinin temel nedenleri yoksullaştırma, parasız eğitimin kaldırılması -doğal olarak eğitim olanaklarına ulaşamama- ve özellikle son dönemde iktidarın uyguladığı mesleki öğrenim politikaları şeklinde sıralanabilir" ifadelerini kullanan Çiçek, TÜİK verilerine göre son 4 yılda 750 bin çocuğun daha işçi olarak kayda geçtiğine işaret etti.

15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı 2023 yılında yüzde 22,1 iken bu oran 2024'te yüzde 24,9'a yükseldi. 2020'de 143 bin olan MESEM kapsamında çalıştırılan çocuk (öğrenci) sayısı da 2024'te 504 bine yükseldi" diyen Çiçek, 2024 yılı itibariyle resmi çocuk işçi sayısının 1.5 milyona vardığını, kayıt dışı çalıştırılanlarla birlikte bu sayının 3.5 milyona ulaştığını kaydetti.

'HER YIL 60-70 ÇOCUK İŞÇİ İŞ CİNAYETLERİNDE HAYATINI KAYBEDİYOR'
Türkiye'de çocuk işçiliğin yasak olduğuna işaret eden Çiçek, "Türkiye'de ulusal ve uluslararası yasa ve sözleşmelerin yeterli bir biçimde uygulanmaması, iş yerlerinde denetim mekanizmalarının etkin olmaması, cezasızlık politikaları, 4+4+4 eğitim sistemi ve MESEM gibi çocuk işçiliğini teşvik eden uygulamalar, işçileştirilmiş çocukların çalışırken iş cinayeti sonucunda hayatlarını kaybetmelerine neden olmaya devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin son günlerde paylaştığı rapora göre; son 12 yılda en az 762 çocuk işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğine işaret eden Çiçek, "Türkiye'de her yıl 60-70 civarında çocuk işçi tarımda, sanayide, inşaatlarda ve sokaklarda ve daha birçok alanda çalışırken iş cinayetinden ötürü hayatını kaybediyor" dedi.