3 Ekim 2024 Perşembe

ÇETKODER: Zam, fakir halkın kaderi mi?

Ekmek zammına ilişkin açıklama yapan ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş "Zam bu milletin kaderi haline geldi. Yerli yersiz her şeye zam gelmesi insanları bıktırdı" dedi.

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, ekmeğe yapılan zamma ilişin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada "Yine gündem, ekmek ve zam... Ekmek bu milletin, özellikle fakir ve dar gelirli halkın son yıllarda tek gıda maddesi haline gelmiştir. Fakir ve dar gelirli halkımız artık taze ekmeği alamadığı için fırınlardan bir gün sonra bayat ekmekleri alıp onları şekerli suya banarak, ya da çaya banarak karnını doyurur hale geldi" dedi.

'EKMEK ÜZERİNDE OYNANAN OYUN YILLARDIR DEĞİŞMİYOR'
Ülkenin her yerinde ekmeğin değişik fiyatlarla satıldığını ifade eden Göktaş "Ayrıca gramajlarının farklı olması, içindeki katkı maddelerinin farklı olması ise ayrı bir durum olarak endişe vericidir. Yıllardır ekmek üzerinde oynanan oyun hiç değişmiyor. Bu hususta denetim yetkisi Tarım Bakanlığına ait. Ancak geçmişte bazı yönetmelikler çıktı ve bu yönetmelikler neticesi fırıncılar odasına ve federasyonuna tüketicinin hak ve hukuku gözetilmeksizin geniş yetkiler verildi. Fırıncıları ve üreticilere verilen bu yetkilerin ve hakların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Zam bu milletin kaderi haline geldi. Yerli yersiz her şeye zam gelmesi insanları bıktırdı. Ucuz, sıhhi, gramajından çalınmayan ekmeği bu millete yedirmek devletin asli görevidir" dedi.

PANDEMİ SÜRECİNİ YAŞIYORUZ ARTIK AMBALAJA GİRSİN
Ekmeğin halkın tek yaşam kaynağı, tek gıdası olduğunu belirten Göktaş, "O da olmasa millet açlıktan kırılacak. Yapmayın. Yurdun değişik yerlerinde çok farklı fiyatlardan ve gramajlardan ekmek satışı yapılıyor. Ekmeğin maliyeti belli… Abartmaya gerek yok. Abartıp kabartıp bizlere sunulan ekmeği önce hijyen hale getirin. Tebliğe uygun çıkartın. Elli kişinin çıplak olarak elinin değdiği ekmeği halka arz etmekten bu milleti kurtarın. Halkın sağlığına daha fazla önem gösterin. Ayrıca aynı gramajdaki ekmeği ayrı ayrı bölgelerde ayrı fiyatlarla satmayı da bırakın. Ve her şeyden önemlisi Tarım Bakanlığı, belediyeler ve valilikler bu işi kolluk kuvvetleri ile beraber çok sıkı denetime almalılar. Merdiven altı çalışanı engellemeli, düzgün çalışmayanı engellemeli, hijyen koşulda ekmek üretmeyeni engellemeliler. Bu arada ambalaja bir türlü girmeyen ekmek hususunda da önlemler arttırılmalıdır. Ekmek elle kontrol edilerek alınmamalı. Bu sebze meyve değil. Alıp yıkamıyorsunuz. Direkt tüketiliyor. Pandemi sürecinde en çok dikkat ve özen gerektiren gıda maddesi" dedi.