29 Eylül 2024 Pazar

'Çocuk bayramına evet, egemenlik zihniyetine hayır'

HDP İstanbul İl Örgütü, 23 Nisan dolaysıyla "Çocuk bayramına evet, çocuklar üzerindeki egemenlik zihniyetine hayır diyoruz" mesajı verdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, Meclis'in 100'üncü kuruluş yılı ve 23 Nisan Çocuk Bayramı'na ilişkin yazılı mesaj yayımladı. "Cumhuriyet 100 yıllık tekçi zihniyetin yarattığı bütün sorun ve acılarla açıklıkla yüzleşmelidir" başlığı taşıyan mesajda, şu ifadeler kullanıldı:

"Birinci Meclisin 100. kuruluş yılı ve 23 Nisan Çocuk ve Ulusal Egemenlik bayramı kutlamaları yapılırken, iki itirazımızı tekrarlamakta fayda görüyoruz. 1920 Birinci Meclis kuruluş Anayasasında var olan ve 1924'de değiştirilen çoğulcu ve farklılıkları kabul eden Anayasa ruhuna dönülmelidir. Tekçi, inkarcı zihniyet ve Anayasanın yarattığı egemen yapı 100 yıl boyunca çözüm olmadığı gibi büyük sorunlar yaratmış, büyük acılar yaşatmıştır. Diğer yandan, 23 Nisanı çocuk bayramı ilan edip çocuklar üzerinden 'ulus egemenliği' kutlamaları yapmak, çocuk dünyası ve varlığı ile uyuşmuyor. Türkiye yurttaşı olan ve Türk olmayan bütün çocukların doğuştan gelen anadil ve aidiyet haklarının inkarı ve asimilasyon ısrarında devam, evrensel çocuk hakları beyannamesi ve demokrasi değerlerine aykırıdır.

"İki itirazımızın temelinde birlikte yaşamın eşit yurttaş olma ve Demokrasi isteği vardır. Cumhuriyet 100 yıllık tekçi zihniyetin yarattığı bütün sorun ve acılarla açıklıkla yüzleşmelidir. Halkların ortak talebi Demokratik Cumhuriyetin temeli olan Demokratik Anayasa yapılmalı, eşit yurttaşlık yasal güvenceye kavuşturulmalıdır.

"Her çocuk anadiliyle bayram yapmalıdır. Çocuk bayramına evet, çocuklar üzerindeki egemenlik zihniyetine hayır diyoruz."