29 Eylül 2024 Pazar

Covid-19 Bölge Kriz Koordinasyonu'ndan hapishaneler için 3 temel talep

Hapishanelerdeki tedbirlerin yetersiz, önlemlerin ise şüpheli olduğunu belirten Covid-19 Bölge Kriz Koordinasyonu, yaşlı ve hasta tutukluların tahliye edilmesi, bir heyetin hapishaneleri dolaşması, bütün hapishanelerde testlerin yapılmasını talep etti.

Covid-19 Bölge Kriz Koordinasyonu, hapishanelerde yayılan salgına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül Covid-19 salgınından dört ayrı hapishanede 120 tutuklu ve hükümlünün etkilendiğini açıklaması ile Konya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz'ın, bir açıklama yaparak Konya E Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bir hükümlünün Covid-19 belirtileri göstermesi üzerine bağlantılı koğuşlarda yapılan testlerde 55 tutuklu ve hükümlüde Covid-19 testinin pozitif çıktığına dair açıklamaları hatırlatıldı. Bunların işaret fişeği olduğu vurgulanan açıklamada, sadece bir hapishanede yapılan testin sonucunda 55 insanın salgına yakalanmasının sıradan bir durum olmadığı ifade edildi.

"Aile görüşmelerinden alınan bilgilere göre onlarca cezaevinde salgın belirtileri var. Binlerce hasta salgın korkusuyla tedavisini ertelemek zorunda kalıyor. Hastalar salgın korkusuyla hastanelere gidemiyor. Bu başlı başına tutsak ve hükümlülerin ölüme terk edilmesidir" diye belirtilen açıklamada, "Salgının temel tedbiri izolasyon ve fiziki mesafe iken cezaevleri kapasitenin 3 katı insanlarla doldurulmuş. Bu insanların çoğunun hukuksuz bir şekilde içerde tutulduğunu tüm kamuoyu biliyor. Suçsuz insanların devletin cezaevlerinde yaşamını yitirmesi devletin sorumluluğundadır. Corona virüsü toplum psikolojisine ayar çekilerek baş edilebilecek bir vaka değildir. Salgın bir gerçekliktir. Bulaştığı zaman da öldürür. Dolayısıyla tedbirler de gerçekçi, acil ve adaletli olmak zorundadır" denildi.

'TEDBİRLER YETERSİZ'
Tedbirlerin yetersiz, önlemlerin ise şüpheli olduğu vurgulanan açıklamada, şeffaf olmayan yöntemlerle salgına yaklaşılmasının kötü sonuçları doğuracağı uyarısı yapıldı.

3 TEMEL ADIM
Tedbirlerin acilen alınması talep edilen açıklamada, hemen atılması talep edilen 3 temel adım şöyle sıralandı:
Yaşlı ve hasta tutsaklar bir an önce tahliye edilmelidir. Ahlâkî, insani ve hukukî olan da budur.
Bütün cezaevlerinde MED TUHAD-FED, İHD, TBB, TTB'nin de içinde olduğu ve takip edebileceği bir heyetin cezaevlerini dolaşması gerekmektedir.
İstisnasız bütün cezaevinde Corona testleri yapılmalı ve sonuçları kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
 
Açıklamada, Meclis, tüm insan hakları kurum ve kuruluşları, hukuk örgütleri, demokratik kitle örgütlerinin hapishanelere bulaşan salgın ile ilgili duyarlı olmaya çağrıldı.