25 Eylül 2024 Çarşamba

DİSK'ten İstanbul'da işçi buluşması

DİSK İstanbul'da çok düşük bir katılımla işçi buluşması düzenledi. CHP'lilerin gövde gösterisine dönen buluşmada, Çerkezoğlu "vergide adalet" mücadelesinin süreciğini kaydetti, 3 Ekim'de Ankara'daki buluşmaya çağırdı. 

DİSK'in "Gelirde, vergide, ülkede adalet" şiarıyla işçi buluşmaları sürüyor. DİSK'in buluşmalar için İstanbul'daki adresi Saraçhane Parkı oldu. Daha önce Mersin ve İzmir'de kitlesel ve coşkulu geçen buluşmalar İstanbul'da beklenenin oldukça altında geçti. 

Buluşma öncesi Unkapanı'nda bulunan SGK önünden sloganlarla alana yürüneceği duyurulmuştu. Çok az kişi buradan pankartla kaldırımdan yürüyerek alana giriş yaptı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK yöneticilerinin yer aldığı grup ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünden yürüdü. Yürüyüş sırasında "taraftar meşalesi" denilen meşaleler yakıldı; sık sık, "Direne direne kazanacağız", "Hırsız AKP elini ekmeğimden çek", "Vergide adalet istiyoruz" sloganları atıldı. 

CHP'lilerin gövde gösterisine dönen buluşmaya ayrıca TİP, EMEP, DİP de katıldı. Buluşmaya katılan hiçbir siyasi parti ve genel başkanı anons edilmezken CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik'in ismi Çerkezoğlu'nun konuşmasına ara vermesi istenerek anons edildi. Ancak kitle dağılırken anonslar yapıldı. 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK yöneticileri ile birlikte platform olarak kullanılan otobüsün üzerinden kitleye seslendi. Saraçhane meydanını işaret eden Çerkezoğlu, "Bu meydan, işçi sınıfının bundan 63 yıl önce ayağa kalktığı meydan" dedi. 

Buluşmanın düzenlendiği parkın birkaç metre ilerisinde 1 Mayıs'ta Taksim iradesinden vazgeçmediği için gözaltına alınıp, tutuklanan onlarca devrimciyi anmadan sözlerine devam eden Çerkezoğlu, "Bizi asgari yaşama, asgari ücrete en düşük emekli aylığına mahkum edenlere hesap sormak için buradayız. Sendikal haklarımızı yok sayanlardan hesap sormak için buradayız. Sermaye zihniyetine karşı, vergide adalet için yan yanayız. Emeğimiz, ekmeğimiz için, eşitlik, özgürlük için yan yanayız" ifadelerini kullandı. 

Orta Vadeli Programı ve AKP'nin politikalarını eleştiren Çerkezoğlu, "Enflasyon düştü mü? Çarşıda pazarda enflasyonun düştüğünü gören var mı? Bizi yoksulluğa mahkum eden bu politikalara asla teslim olmayacağız. Orta Vadeli Program'da ne var? Güvencesiz çalışma var, sosyal güvenliğe ayrılan payın azaltılması var. Yani emekli olmak daha da zorlaşacak. Emeklilikteki bütün mağduriyetler devam edecek. Ucubu sistemle 12 bin 500 liraya milyonlarca emekliyi mahkum edecekler. Bir de büyük bir tuzak var. Maaşlar o kadar düştü ki ikinci emekli aylığı aldatmacası adı altında tamamlayıcı emeklilik sigortası var. Bu ne demek çok iyi biliyoruz. Biz tanıyoruz bu tuzağı. Kıdem tazminatımızı ortadan kaldırmak var. Asla aklınızdan bile geçirmeyin. Daha önce kıdem tazminatını gasp etmek için her türlü girişim, DİSK'in duvarlarına nasıl çarpıp geri döndüyse aynı kararlılığı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Çerkezoğlu, işçi buluşmalarını sürdüreceklerini ve 3 Ekim'de Ankara'da düzenlenecek buluşmaya çağrı yaparak sözlerini sonlandırdı.