25 Eylül 2024 Çarşamba

Madenciler Soma'dan Ankara'ya yürüyor: 200 kişiyi daha toprağa vermeyelim

Soma'dan Ankara'ya yürüyen Bağımsız Maden-İş üyesi madenciler kazanana kadar geri dönmeyeceklerini vurguladı. Yürüyüşün ilk durağı katledilen 301 madencinin mezarı olurken burada anma düzenlendi. Soma katliamından canlı kurtulan Eyüp Can, "301 kişinin toprağa verildiğini gördüm, 200 kişinin daha gömüldüğünü görmek istemiyorum. İSİG önlemleri almanızı istiyoruz bu zaten sizini göreviniz" dedi. Madenciler, Tahir Çetin ve Ali Faik İnter'i de yaşamını yitirdiği Kırkağaç'ta andı. Sendika Başkanı Çakır, Çetin için "O daima benim içimde yaşayacak" dedi. 

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun sahibi olduğu Fernas Madencilik'te Bağımsız Maden-İş'e üye oldukları için işten atılan madenciler Soma'dan Ankara'ya yürüyüş başlattı. 2015 Soma katliamında katledilen 301 madenciye ithafen 301 kilometre yürüyecek, 301 kilometreyi araçla gidecek olan madenciler "Patron vekil anayasayı ayaklar altına alıyorsa bize kim eşit yurttaşlık yalanını satabilir" pankart ile Bağımsız Maden-İş önünden kısa bir açıklama yaptı. 

ÇAKIR: KAZANMADAN GERİ DÖNMEYECEĞİZ
Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, yürüyüşün Türkiye işçi sınıfının yürüyüşü olduğunu belirtti. Çakır, "Bağımsız Maden İş Sendikası olarak biz bunu daha önce de başarmıştık. 8 bin işçimize tazminat aldırmıştı Genel Başkanımız Tahir Çetin. Şimdi de 450 işçimiz var. Bu şirkette çalışan 450 işçinin hakları için mücadeleye başladık. Bu mücadeleyi de kazanana kadar devam edeceğiz. Kazanmadan geri dönmeyeceğiz. Bu işçi sınıfının yürüyüşüdür. Soma'daki bu 450 işçinin yürüyüşü değildir. İşçilerin hakları her zaman gasp edildi. Bunu sarı sendikalar da patronlara göz yumdular. Bu zamana kadar hiçbir sendikaların bu işçi sınıfına destek vermediğini çok iyi görüyoruz. Bu zamana kadar Soma'da aşağı yukarı 2024'te bin tane işçi çıktı. Hiç kimsenin sesi çıkmadı bu sendikalardan. Bu sendikalar işçinin hakkını aramayacaksa nasıl bir sendikacılık yapıyorlar bilmiyoruz. Tabii ki Soma'da 5 tane patron var, 5 tane patrona 200 bin nüfusu bunlara köle yapmaya çalışıyorlar. Bağımsız Maden İş Sendikası da diyor ki işçiler köle değildir. İşçiler alın terini alsın, hakkını alsın, hukukunu alsın, adaleti sağlansın. Bunun için de mücadele ediyoruz" dedi.

AKSU: NASIROĞLU UCUZ İŞ GÜCÜ, KURALSIZ ÇALIŞMAYLA SERVET BİRİKTİRMİŞ
Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu da, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği kanunu 13. maddeye göre "ölmek istemiyoruz" diyerek işçilerin çalışmaktan kaçınma hakkını kullandığını ancak işten atıldığını hatırlattı. Patronun "Ben buraya sendika sokmayacağım" ısrarına dikkat çeken Aksu, tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığını belirtti. Sadece madende değil inşaatta da Nasıroğlu'nun işlediği usulsüzlükleri işaret eden Aksu, "Ferhat Nasıroğlu bey tüm işletmelerinde ucuz iş gücü, kuralsız çalışmayla korkunç servet biriktiren bir arkadaşımız" dedi. 

Fernas işçilerinin Soma ortalamasındaki ücretlerin verilmesini, İSİG önlemlerinin uygulanmasını, banka promosyonlarının verilmesini ve işten atılan madencilerin geri alınmasını istediklerini hatırlatan Aksu, "Devlet, devletliğini bilecek Anayasa'nın gereğini yapacak. Ya da anayasadan 51'inci maddeyi, sendikalarla toplu iş sözleşmesi kanunu, işçi sağlığı, iş güvenliği kanunu kaldıracak. Patronlara ceza vermiyorsan TCK 118 de kaldıracaksın. Anayasa Mahkemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Enerji Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı siz niye duruyorsunuz oralarda? Ne diye oturuyorsunuz? Bu ülkede insanlar sendikalaşamıyorlar. Biz bu yüzden yürüyoruz" dedi. 

KATLEDİLEN 301 MADENCİNİN MEZARI BAŞINDA ANMA
Ardından yürüyüş başladı. Madencilerin yürüyüşünün ilk durağı İSİG önlemleri alınmadan çalıştırılan ve katledilen 301 madencinin mezarı oldu. İşçilerden Erdinç Demirtaş: "Ben 42 yaşındayım şimdiye kadar kendim için çalıştım bundan sonra 20 yaşındaki genç madenci arkadaşlarım için çalışacağım" dedi. Bir başka madenci ise "Yaşamla ölüm arasındaki çizgiyi kalınlaştırmak için yürüyoruz. Tek talebimiz insan onuruna yakışır çalışma ve yaşama koşullarıdır. bu talep milyonların talebidir. Bu talep karşısında tehditler boştur. Tek çözüm taleplerin karşılanmasıdır" ifadelerini kullandı. 

'301 KİŞİYİ TOPRAĞA VERİLİRKEN GÖRDÜM, 200 KİŞİNİN DAHA TOPRAĞA VERİLDİĞİNİ GÖRMEK İSTEMİYORUM'
Soma katliamından kurtulan Eyüp Can da madencilerle aynı vardiyada çalıştığını belirtti. Katledilen 301 ile aynı sofrada oturduklarını, ailecek görüştüklerini dile getiren Can, konuşmakta güçlük çekti. Can, şunları söyleyebildi: "301 kişi öldü, 150-200 kişi daha ölmesin. Ferhat Nasıroğlu sana sesleniyorum, bunları toprağa verildiğini gördüm. Bu arkadaşlarımın da toprağa verildiğini görmek istemiyorum. Yetkililere özellikle sesleniyorum, bir müdürün egosunu mu tatmin etmeye mi çalışıyoruz. Buun bir görün, yer altına ölmek için mi gireceğiz? Bu arkadaşlar gibi mi olacak sonumuz. İş güvenliği istiyoruz bu kadar mı zor, bunlar zaten yapmanız gereken şeyler. Bir yetikli gelip de 'bizbunun önlemini alacağız, denetliyoruz ocağı ,sonra gireblirisiniz' deyin çok mu zor. Başıma güvenlik kuvvetlerini gönderiyorsunuz, beni onlarla muhatap ediyorsunuz. CHP, AKP, DEM Parti milletvekillerine sesleniyorum, oy istemeye gelyiorsunuz da hakkımızı istiyoruz neden gelmiyorsunuz. Burada 301 kişi yatıyor, yakında bir 301 daha yatar sıkıntı yapmayın." 

ÇETİN VE İNTER'İN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ YERDE ANMA
Madenciler, 2021 yılında tazminat hakları için Ankara'da eylem yapan ve dönüş yolunda meydana gelen trafik kazasında yaşamını yitiren Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin ve sendika üyesi Ali Faik İnter'i andı. Kazanın gerçekleştiği Kırkağaç'ta yapılan anmada söz alan Çakır, Çetin ve İnter'in mücadelesini aktardı. Tahir Çetin için "O benle ömür boyu yaşayacak" diyen Çakır, iki işçi önderinin madencilerin mücadelesinde yaşayacağının altını çizdi. 

Madencilerin yürüyüşü sürüyor...