3 Ekim 2024 Perşembe

'Düzgün Tekin'in akıbeti açıklansın, sorumlular yargılansın'

Diyarbakır'da kayıp yakınları ve İHD, 1995'te gözaltında kaybedilen Düzgün Tekin'in akıbetini sordu, sorumluların yargılanmasını istedi. 

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, eylemlerinin 610. haftasında 21 Ekim 1995'te İstanbul Bağcılar'da gözaltına alınarak kaybedilen Düzgün Tekin'in akıbetini sordu.

Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Altıntop, 21 yaşındaki Düzgün Tekin'in, tekstil işçisi ve DİSK Tekstil 2 No'lu Şube delegesi olduğunu söyledi.

Tekin'in 21 Ekim 1995'te akrabalarının evinden Bayrampaşa'daki işyerine gittiği sırada gözaltına alındığını belirten Altıntop, Tekin'in sürekli farklı kişiler ve araçlar tarafından takip edildiğini kaydetti.

Tekin'in kendisini takip eden araçları bildiğini, hatta birinin plakasını kağıda yazarak eve bıraktığını ifade eden Altıntop, şu bilgileri hatırlattı: "Yazıp bıraktığı 34 F 6676 plakalı araç, onu kaçıran araçlar arasındaydı. Düzgün'ün eniştesi de İHD İstanbul Şubesi'ne başvuru yaparak evlerinin önünde bir takside iki sivilin sürekli beklediğini ve 21 Ekim 1995 tarihinden sonra bu kişilerin bir daha gelmediğini belirtmişti. 27 Ekim 1995 tarihinde Tekin ailesine gelen telefonda kimliğini açıklamayan bir kişi Düzgün Tekin'in İstanbul Emniyet Müdürlüğü 1. Şubede gözaltında olduğunu, ona para ve giysi götürmelerini söyledi. Bunun üzerine Tekin ailesi, akıbetini öğrenmek için tüm emniyet birimlerine başvurdu, ancak gözaltında böyle bir kişi olmadığı yanıtını aldı."

Altıntop, 10 Eylül 1997 tarihinde Gebze Cezaevi'nde bulunun bir kişinin Tekin'in öldürülüp Kırklareli yakınlarındaki Çadırkent'te bir çöplüğe gömüldüğünü krokilerle açıkladığını, bunun üzerine ailenin Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuru yaptığını hatırlattı. Buna rağmen devletin Tekin'in bulunması için adım atmadığını söyleyen Altıntop, ailesinin kendi imkanlarıyla çöplükte arama yaptığını ancak duğunu Düzgün Tekin'in izine rastlayamadığını kaydetti.

Altıntop, Tekin'in akıbetinin açıklanmasını ve sorumluların yargılanmasını istedi.