14 Ekim 2024 Pazartesi

Gazeteci Salaz mezarı başında anıldı

Güney Kürdistan'da geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren gazeteci Necmettin Salaz Van'da mezarı başında anıldı.

Güney Kürdistan'ın Süleymaniye kentinde 14 Ekim 2023'te yaşamını yitiren gazeteci Necmettin Salaz, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) yönetici ve üyelerinin katılımıyla mezarı başında anıldı. Van'ın Tuşba ilçesinin Akköprü Mezarlığı'ndaki mezarı başında yapılan anmaya Salaz'ın ailesi, Demokratik Kurumlar Platformu üyeleri ile çok sayıda gazeteci katıldı.

'ÖRNEK BİR DEVRİMCİYDİ'
Saygı duruşunun ardından söz alan DFG Van Temsilcisi Adnan Bilen, Necmettin Salaz'ın hayatı boyunca devletin baskısına maruz kaldığını söyledi. Sürgün, gözaltı, tutuklama saldırılarıyla karşı karşıya kalan Salaz'a mamoste diye seslenen Bilen, "Kürdistan'ın Van'ın neresine bakarsanız bakın Necmettin mamostenin bıraktığı bir izi bulursunuz. Sözüyle, yazısıyla, kitabıyla ve fikri ile hepimiz için örnek devrimci olmuştur. Mamoste, hep Van'a gelme hayaliyle yaşadı, ama maalesef Van hasretiyle yaşamını yitirdi. Biz onun anısını mücadelemizde yaşatacağız ve onun ulaşmak istediği idealler için mücadele edeceğiz. Bir kez daha kendisini özgür basın olarak minnetle anıyoruz" dedi. 

Salaz'ın kardeşi Kadri Salaz da, anma etkinliğini düzenlenen basın emekçilerine teşekkür etti, "Hepiniz ailemizin bireylerisiniz. Özgür basın şehitlerini saygı ve minnetle anıyorum" diyerek, Salaz'ın hayatından kesitler aktardı.

'CENAZESİNDE BİLE ZULÜM DEVAM ETTİ'
Salaz'ın arkadaşları adına söz alan Abdurrahman Doğar, "Necmettin'in bu halka vereceği daha çok şey vardı. Necmettin, bizim için dostluğun, kararlıLIğın ve yoldaşlığın ta kendisidir. Kendi çıkarını hiç gözetmeden hayatının tümünü bu halkın özgürlüğü için verdi. Bu halkın acılarını biliyor ve ne yapacağının uğraşı içerisindeydi. Necmettin hayatı boyunca iktidarların zulmü ile karşılaştı. Hatta cenazesi geldiği gün bile bu zulüm devam etti. Biz, elbette bunu unutmayacağız" ifadelerini kullandı.

'SİSTEM MAMOSTEDEN KORKUYORDU'
DEM Parti Van İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi, "Hayatı boyunca yaşadığı eziyeti cenazesinde de yaşattılar. Buradaki ablukadan kaynaklı mezarına insanlar gelemedi, hakkıyla uğurlayamadı. Her yazar, düşünür gibi sistem Necmettin mamosteden korkuyordu. Bu coğrafyada Musa Anter'in, Necmettin Salaz'ın bıraktığı mirası bizler sürdüreceğiz. Bugün onların takipçileri muazzam mücadeleler veriyor. Biz de bu mücadeleyi vermenin sözünü veriyoruz" şeklinde konuştu.

Anma, Salaz'ın mezarına karanfillerin bırakılmasıyla sona erdi.