14 Ekim 2024 Pazartesi

'Tecrit kalkarsa hepimiz özgürleşeceğiz'

İzmir'de tutsak yakınları "özgürlüğe ses ver" eylemini sonlandırırken Mersin'de devam etti. Mersin'deki eylemde konuşan Barış Annesi Tenzile Baydar, tecridin kaldırılmasını isteyerek, "Tecrit kalkarsa hepimiz özgürleşeceğiz. Barış gelir, biz barış istiyoruz. Tecridi kaldırın" dedi.

İzmir'de Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE-TUHAYDER) öncülüğünde, tutsak yakınları tarafından Kırıklar Hapishanesi önünde düzenlenen "Özgürlüğe ses ver" eylemi sona erdi.

Eyleme, birçok kurum temsilcisi ve yurttaş katıldı. Açıklamada, üzerinde "Tecride hayır" yazılı önlükler giyildi ve "Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartı açıldı. Eylemde sık sık "Bijî berxwedana zindanan", "Tecride hayır, tutsaklara özgürlük" ve "Savaşa hayır, barış hemen şimdi" sloganları atıldı. DEM Partili Hacay Yılmaz, "Özgürlüğe ses ver" eylemiyle tutsakların sesi olmaya çalıştıklarını belirterek, hapishanelerdeki hak ihlallerine dikkat çekti. Hacay, Türkiye'de hapishanelerin adeta ölüm evlerine dönüştüğünü ifade ederek, "12 Eylül anlayışı cezaevlerinde sürdürülmektedir. Binlerce tutuklu ölüme terk edilmiş durumda. Hasta tutukluların tabutu çıkıyor. Geçen gün Abdulkadir Kuday arkadaşımızı kaybettik. Onun gibi yüzlerce hasta tutuklu var. İmralı Cezaevi'nde başlayan ve tüm cezaevlerine yayılan tecrit politikası tutukluların canını alıyor. Tecridin ortadan kaldırılmasını ve hasta tutukluların bir an önce tahliye edilmesini istiyoruz. Bugün eylemimizi burada sonlandırıyoruz, ancak herkes bilmelidir ki tutukluların sesi olmaktan vazgeçmeyeceğiz. Ta ki cezaevleri yıkılana kadar, bütün tutuklular özgür olana kadar" dedi.

DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut ise "Bir an önce Kürt halkı tarafından uzatılan barış eli tutulmalı ve İmralı'dan başlayarak tüm hapishanelerdeki tecrit sona erdirilmelidir. Hapishanelerdeki tecritler kaldırılıp, siyasi tutuklular serbest bırakılana kadar her alanda mücadelemiz sürecektir" diye konuştu.

MERSİN
Mersin'de de tutsak yakınlarının, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun çözümü talebiyle başlattığı "Özgürlüğe ses ver" eylemi devam etti. Tarsus Kampüs Hapishanesi önünde yapılan açıklamaya siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı. Eylemde tutsak yakınları, üzerinde Kürtçe ve Türkçe "Tecrit insanlık suçudur" yazılı önlükler giyerek, sık sık "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" ve "Bijî berxwedana zîndanan" sloganları attı.

Çukurova TUAY-DER yöneticisi Mahkum Geçer, bu ülkeye barışın geleceğini ifade etti. DEM Parti İl Eşbaşkanı Reşat Aşan, iktidarın yasalara uyup tecridi kaldırmasını istedi. Aşan, Kürt sorununun savaş ve şiddet politikalarıyla çözülemeyeceğini, sorunun demokratik yollarla ve PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanmasıyla çözülebileceğini belirtti. Ayrıca cezaevlerindeki hasta tutukluların serbest bırakılmasını talep etti.

Barış Annesi Tenzile Baydar, tecridin kaldırılmasını isteyerek, "Tecrit kalkarsa hepimiz özgürleşeceğiz. Barış gelir, biz barış istiyoruz. Tecridi kaldırın" dedi.

Açıklama, 5 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.