3 Ekim 2024 Perşembe

Gazeteciler Alican Uludağ ve Duygu Güvenç beraat etti

Rahip Brunson ile ilgili "Rehine diplomasisi çökerken" başlıklı haberleri nedeniyle 301'den yargılanan Cumhuriyet gazetesi eski muhabirleri Alican Uludağ ve Duygu Güvenç beraat etti.

Cumhuriyet gazetesi eski muhabirleri Alican Uludağ ve Duygu Güvenç hakkında Rahip Brunson ile ilgili "Rehine diplomasisi çökerken" başlıklı haber gerekçesiyle "Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılama"yı düzenleyen 301. maddeden açılan davanın 7. duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

Tutuksuz yargılanan iki gazetecinin katılmadığı duruşmada avukatlar Abbas Yalçın ve Buket Yazıcı hazır bulundu. Hakim değişikliği nedeniyle tutanakların okuması ile başlayan duruşmada savcı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

Savcı Cumhuriyet gazetesinde 26 Temmuz 2018’de birinci ve yedinci sayfasında yayımlanan "ABD ayarlı adalet", "Rehine diplomasisi çökerken" ve "Tutan da bırakan da yargı mı devlet mi?" başlıklı haberler nedeniyle "Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılama" suçunu düzenleyen 301. maddeden cezalandırılmalarını talep etti.

Yapılan savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti "Rehine diplomasisi çökerken" başlıklı haberin 301 kapsamında suç sayılamayacağına hükmederek gazetecilerin beraatına karar verdi.