2 Ekim 2024 Çarşamba

Geri dönmeye zorlanan Afganistanlı mülteciler intihara sürüklendi

Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde Afganistanlı mültecilere yönelik işkenceye ilişkin İHD İzmir Şubesi'nde yapılan basın toplantısında, zorla geri gönderilecek mültecilerin ülkelerinde uğrayacakları ağır hak ihlalleri nedeniyle intihar girişiminde bulunduğu kaydedildi. 

İzmir'de bulunan insan hakları ve hukuk örgütleri, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde Afganistanlı mültecilere işkenceyle geri gönderilme belgesinin imzalatılmasına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şube binasında toplantı düzenledi.

Basın metnini İHD Ege Bölge Temsilcisi Ali Aydın okudu. Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde sayıları net olmamakla birlikte 160-170 kadar Afganistanlı mültecinin işkence ve kötü muameleye uğradığını kaydeden Aydın, "Mültecilerin ‘gönüllü geri dönüş' adı altında, geri dönüş belgelerini imzalamaya zorlandıkları iddiaları vardı. Bu iddialar üzerine 19 Nisan'da İHD İzmir Şubesi üyeleri tarafından bir heyet ile GGM gidildi. Yapılan görüşmede mülteciler maruz kaldıkları kötü muameleyi tarafımıza aktarmıştır. 14 Nisan'da Afganistan Konsolosluk görevlileri Geri Gönderme Merkezi'ni ziyaret etmiştir. Bu ziyaret sonrasında İzmir, Muğla, Manisa, Denizli ve diğer illerden İzmir Geri Gönderme Merkezi'ne getirilen Afganistanlı mültecilerin kurumun spor salonunda ‘gönüllü geri dönüş' adı altında geri dönüş belgelerini imzalamaya ve bu belgelere parmak basmaları için zorlanmışlardır" bilgisini paylaştı.

Belgeleri imzalamak istemeyen mültecilerin elleri kelepçelenerek veya jandarmalar tarafından kolları tutularak zorla parmak bastırıldıklarını söyleyen Aydın, yaşanılanların ardından mültecilere tecrit uygulandığını ve telefon haklarının yasaklandığını söyledi. Geri gönderilmeye zorlanan bir kişinin 5'inci kattan atlayarak intihar girişiminde bulunduğunu dile getiren Aydın, "İki kişinin de intihar etmeye çalıştıkları ve bir kişinin bu sebeple yaşamını yitirdiği belirtildi. Savaş, siyasi krizler, sosyal, ekonomik olumsuz koşullar nedeni ile yerlerinden edilmiş olan mülteciler, göçmenler, sığınmacılar Geri Gönderme Merkezleri'nde sıklıkla kötü muamele, şiddet ve insan hakları ihlali ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Zorla geri gönderilecek kişiler ülkelerinde alacakları ağır cezalar nedeniyle yaşamlarına dahi son verebilmektedir" diye belirtti.

Yaşanan durumun uluslararası sözleşmelere ve insan haklarına aykırı olduğunu vurgulayan Aydın, "Bizler bir kez daha buradan çağrıda bulunuyoruz. Mültecilere uygulanan işkence ve kötü muameleden derhal vazgeçmelidir. Mültecilere işkence ve kötü muamele sorumlusu faillerin tespit edilerek haklarında işkence ve kötü muamele suçu işledikleri sebebiyle cezalandırılmalıdır. İzmir Geri Gönderme Merkezi tarafından uygulanan hak ihlalleri derhal durdurulmalıdır. Tüm mültecilerin beslenme, barınma, sağlık, eğitim, çalışma, serbest dolaşım ve yerleşim hakları tanınmalı, insani ihtiyaçları derhal karşılanmalıdır" diye konuştu.