2 Ekim 2024 Çarşamba

Gezi direnişi yargılanamaz, dava geri çekilsin

Gezi ayaklanmasına ilişkin açılan davanın karar duruşması öncesinde Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde eylem yapıldı. Taksim Dayanışması tarafından gerçekleştirilen eylemde iktidarın direnişi karalama çabalarına karşı tüm kamuoyuna Gezi'ye sahip çıkma çağrısı yapıldı. Eylemde, Gezi direnişinin yargılanamayacağı vurgulanarak, davanın geri çekilmesi ve Osman Kavala'nın serbest bırakılması istendi.

Gezi direnişine ilişkin davanın 7'nci duruşması, bugün İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Taksim Dayanışması, karar çıkması beklenen duruşma öncesi, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde eylem yaptı, iktidarın Gezi'yi kirletme çabalarına tepki gösterdi. "Gezi umuttur, umut yargılanamaz" pankartının açıldığı eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Oya Ersoy, Serpil Kemalbay, Garo Paylan ve Züleyha Gülüm, CHP milletvekilleri, meslek örgütü, kitle örgütü, siyasi parti ve sendika temsilcileri katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen, Gezi direnişinin meşruluğu iki kez yargı kararlarıyla tescil edilmesine rağmen üçüncü kez yargılanmak istendiğine dikkat çekti. "Toplumsal muhalefetin en temel hak ve talepleri suç unsuru gibi gösterilmek, barışçıl direnişin tarihsel ve meşru gerçekliği ısrarla çarpıtılmak, karalanmak isteniyor" ifadelerini kullanan Köymen, iktidarın beyhude çabalarına karşı 9 yıldır Gezi direnişinin tüm berraklığı ve haklılığıyla var olmaya devam ettiğini söyledi.

'GEZİ DİRENİŞİNİ KİRLETMENİZE İZİN VERMEYECEĞİZ'
Haklarında müebbet hapis cezası istenen Osman Kavala, Mücella Yapıcı ve onlarca yıl hapis istenen Can Atalay, Tayfun Kahraman'ın da aralarında bulunduğu demokrasi, kent ve hukuk emekçileri şahsında ülke çapında Gezi direnişine katılan milyonların yargılandığına vurgu yapan Köymen, "Gezi Direnişi'ni bir kez daha yargı marifetiyle karalama çabanız boşunadır! Gerçekleri çarpıtmanıza izin vermeyeceğiz! Sipariş senaryolarınızla, milyonlarca insanın, demokratik hak ve talepleri için, parklarda, meydanlarda, sokaklarda, özgürlük, demokrasi ve insanca yaşam için ortaya koyduğu direnişi kirletmenize izin vermeyeceğiz" dedi.

'DAVA GERİ ÇEKİLSİN, OSMAN KAVALA SERBEST BIRAKILSIN'
Köymen, Gezi direnişinin tarihsel gerçekliğinin hayali senaryolar ve iktidarın maşasına dönmüş mahkemelerle değiştirilemeyeceğini kaydederek, davanın geri çekilmesini, iddiaların düşürülmesini ve Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını istedi.

'GEZİ DİRENİŞİNE SAHİP ÇIKALIM'
Gezi direnişine katılanlara amansız ve kural tanımadan şiddet uygulayanlar, Gezi'nin çocuklarının düşlerini, geleceğini çalarak ölümlere ve yüzlerce yaralanmaya neden olanların yargılanması gerektiğini vurgulayan Köymen, ülkeye gelecek demokrasinin, onca baskı ve şiddete rağmen kısılamayan seslerin Gezi'deki yankısından güç alacağını söyledi. Tüm kamuoyunu iktidarın saldırılarına karşı Gezi direnişini sahiplenmeye çağıran Köymen, "Gezi, eşitlik, özgürlük, adalet ve demokrasi için bu ülkenin sönmeyecek umududur. Umut yargılanamaz" dedi.

Eylem, "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganıyla son buldu.