29 Eylül 2024 Pazar

Gülüm: Meclis hapishanelerle ilgili acilen toplanmalı

Yeni infaz düzenlemesinin toplumda ciddi bir tepki ve öfkeye neden olduğuna dikkat çeken HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, "Meclis acilen toplanmalı ve yasal düzenleme yapılmalı" çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Üyesi ve İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, koronavirüs (Covid-19) salgının hapishanelere etkisi ve hapishanede yaşanan hak ihlallerine ilişkin partisinin sosyal medya hesapları üzerinden açıklamalarda bulundu.

İNFAZ KANUNU
Hapishanelerden avukatlar ve tutuklu yakınları aracılığıyla bilgiler geldiğini belirten Gülüm, "Adalet Bakanlığı tarafından cezaevleriyle ilgili açıklamalar yapıldı ama bu açıklamalarda açık cezaevlerinde vaka tespit edildiği ve kapalı cezaevinde böyle bir sorun olmadığıydı. Çünkü özellikle kapalı cezaevlerinde siyasi mahpuslara ilişkin af kapsamına almama derdi olduğu için vakalar gizlendi. Oysaki aynı süreçte Bafra Cezaevi'nde M.Y. isimli tutuklu, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Ailesine dahi haber verilmeden defnedilmişti. Yine Aliağa Cezaevi'nde karantinaya alınan iki tutuklunun sonrasında testleri pozitif çıkmıştı" dedi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından "testlerin negatif çıkması kişilerde Covid-19 bulunmadığı anlamına gelmez" açıklamalarını hatırlatan Gülüm, "Çünkü testlerde yüzde 30-40'lara varan bir yanılma payı var. O yüzden sadece testlere değil, bulgulara bakarak da Covid-19'un olmadığının tespit edilmesi gerekiyor. Dışarıda da içeride de test negatif çıktı denilerek, Covid-19 olmadığı söyleniyor. Sağlık Kurulları kıstasları açısından uygun bir tespit değil. Cezaevlerinde bunun göz önüne alınması gerekiyor" diye konuştu.

ÖNLEMLER GÖSTERMELİK
İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) tarafından hazırlanan "Covid-19 Hapishane İzleme Haftalık Bülteni"ne dikkati çeken Gülüm, hapishanlerde yeterli önlemler alınmadığının bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.

Gülüm, hapishanelerde yaşanan ihlalleri şöyle sıraladı: "Bazı cezaevlerinde dezenfeksiyon ya hiç yapılmadı ya da göstermelik yapılmış. Kimi cezaevlerinde hijyen ürünleri ya hiç verilmemiş ya da sınırlı sayıda verilmiş. Bu ürünler bazı cezaevlerinde fahiş fiyatlarda satılıyor ya da mahkumlar bunları kantinlerden almak istediklerinde, ‘kalmadı' denilerek satış dahi yapılmıyor. Birçok cezaevinde havalandırmaya çıkarılmıyor. Maske ve eldiven dağıtımları yok. Koğuşlar çok kalabalık. Bazı cezaevlerinde sadece sıvı el sabunu dağıtılıyor, ıslak mendil, kolonya, eldiven gibi malzemeler ise verilmiyor. Bu süreçte hastalanan mahpusların hastaneye sevklerinde ciddi sıkıntılar var. Sevk edilmiyorlar ki biliyoruz cezaevlerinde ağır hasta mahpuslar olmak üzere çok sayıda bin 500 yakın hasta mahpus var. Aynı zamanda farklı farklı hastalıklar gelişebiliyor. Buna rağmen hastanelere sevklerde ciddi problemler yaşanabiliyor. Haftada iki kez 10 dakika yapılması gereken telefon görüşmeleri bir kere 20 dakika uygulanarak bir kısıtlanmaya gidilmiş."

MECLİS TOPLANMALI YENİ DÜZENLEME YAPMALI
Meclis'in toplanması gerektiğinin altını çizen Gülüm, "Cezaevlerinde yaşanan bu sorunların aslında çözümleri çok net ve belli. Bu konuda ilk yapılması gereken şey infaz yasasında yaratılan eşitsiz ayrımcı düzenlemenin bir an önce son bulması, Meclis'in acilen toplanması ve yeni bir düzenleme ile tüm siyasi mahpusların acilen tahliye edileceği bir düzenlemenin yapılması gerekiyor" çağrısı yaptı.

RİSK GRUPLARI TAHLİYE EDİLMELİ
Özellikle 60 yaş üstü, çocuklar ve hamile kadınların yüksek riskli gruplar arasında yer aldığını kaydeden Gülüm, bu kişilerin bir an önce serbest bırakılması gerektiğini vurguladı. Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan tutukluların durumuna değinen Gülüm, "Taleplerinin kabul edilerek, bir an önce serbest bırakılması gerekiyor" dedi.

YASAL DÜZENLEME YAPILMALI
Gülüm, hapishanelerde acil alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı: "Disiplin cezalarının uygulanmasından bir an önce vazgeçilmesi gerekiyor. Sağlık güvencelerinin sağlanması açısından özellikle bir yasal düzenleme ile hapishanelerden tahliye edilinceye kadar mahpusların sağlıklarının korunabilmesi için de çeşitli tedbirlerin alınması gerekiyor. Acilen temizlik malzemelerinin sağlanması ve bunun ücretsiz sağlanması gerekiyor, çünkü mahpuslardan ücret talep etmek aslında onların bu sağlık hakkından mahrum olması anlamına gelmektedir. Bu nedenle dezenfekte ilaçlarının ve hijyen malzemelerinin bir an önce ücretsiz sağlanması gerekiyor. Yine ortak kullanım alanlarının her gün dezenfekte edilmesi gerekiyor, kalınan koğuşların düzenli temizlenmesi gerekiyor, vitamin takviyesi yapılması, dengeli beslenmenin sağlanması özellikle acil talepler arasındadır. Yine hapishanelerde görev yapan personelin hastalık ile ilgili bilgilendirilmesi, mahpusların hastalık ile ilgili bilgilendirilmesi ve özellikle infaz koruma memurlarının özellikle de mahpuslarla iletişim kuran memurların asgari azami kurallara dikkat edilmesinin sağlanması gerekiyor. Mahpusların sağlık kurumlarına götürülüp getirilirken ring araçları ile değil hijyenin sağlandığı araçlarla götürülüp getirilmesi gerekiyor."

İMRALI HAPİSHANESİNE HEYET GİTMELİ
Gülüm, İmralı Hapishanesi başta olmak üzere tüm hapishaneler için tedbirlerin denetlenmesi için heyet oluşturulması gerektiğini söyledi. Kamuoyunda hapishanelere dair ciddi kaygılar olduğunu aktaran Gülüm, tüm tutuklu ve hükümlülere sağlanan 20 dakika telefon görüşme hakkının, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile birlikte İmralı'da bulunan diğer tutuklulara sağlanması gerektiğini altını çizdi.