29 Eylül 2024 Pazar

Hatimoğulları: Sağlık Bakanı gerçekleri neden açıklamıyor?

HDP Adana Milletvekili Hatimoğulları, TTB'nin açıkladığı raporun bilgisine sahip olmasına rağmen gerçekleri neden açıklamadığını sordu.

Tedavi gören bütün hekim ve sağlık çalışanlarının bilgisine sahip olan Sağlık Bakanlığının veri açıklamaması üzerine, Türk Tabipleri Birliği (TTB) kendi olanakları ile "en az sayı olarak açıklanabilecek" verileri tespit etti ve hazırladığı raporu 22 Nisan 2020 tarihinde kamuoyuna açıkladı. Raporda, 44 ilde kamu/özel sağlık kurumlarında 3474 sağlık çalışanının Covid-19 tanısı aldığı, bunların yüzde'inin hekim olduğu; hekim dışı sağlık çalışanlarının mesleklerinin ise ebe, hemşire, sağlık teknisyeni, sağlık memuru, eczacı, diş hekimi, temizlik çalışanı, tıbbi sekreter, şoför ve mühendis olduğu belirtildi.

Raporda verilen bilgilerle ilgili olarak Meclis'te soru önergesi veren Halkların Demokratik Partisi Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, "Tanı almış hekim sayısının en yüksek olduğu iller İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir ve Adana'dır. Hasta sağlık çalışanı sayısının en fazla olduğu beş il ile Kişisel Koruyucu Donanıma (KKD) erişim sorunlarının en fazla olduğu beş il örtüşmektedir. Adana'da tanı almış hekim sayısı 18'dir. Raporda; Adana'da sağlık çalışanlarının yüzde 28'i tıbbi maske erişiminde sorun yaşamakta, yüzde 40'ının N95 maske erişiminde sorun var,  yazde 56'sının çalıştığı birimde çalışan sayısı hiç arttırılmamış, 48'ine triaj mekanı sağlanmamış ve yüzde 44'üne salgınla ilgili eğitim verilmediğine yer verilmiştir" dedi.

Hatimoğulları, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Sağlık Bakanlığı, tedavi gören bütün hekim ve sağlık çalışanlarının bilgisine sahip olmasına rağmen, bu veriyi neden açıklamamaktadır?
-Covid-19 tanısı doğrulanmış kaç sağlık çalışanı vardır? Meslek, kurum ve il dağılımı nedir?
-Kişisel koruyucu ekipman stoğu ve üretimi kapasitesi nedir? Bakanlığa bağlı hastaneler dışında üniversite hastanelerine de dağıtım yapılmakta mıdır?
-Tanısı doğrulanmış olguların ikamet ettikleri il ve ilçelere göre, yaş ve cinsiyete bağlı dağılımları nasıldır? Adana'da tanısı doğrulanmış kaç hasta vardır ve durumları nedir?
-Sağlık emekçilerinin, kişisel koruyucu donanıma erişim sorununu çözmek için nasıl adımlar atılmaktadır?
-Adana'da ve tüm Türkiye'de hastanelerde sağlık çalışan sayısının arttırılması, triaj mekanının sağlanması ve salgınla ilgili gerekli eğitimlerin verilmesi sağlanacak mıdır?