3 Ekim 2024 Perşembe

İktidara Saraçoğlu tepkisi: Rant hedeflerinizden vazgeçin

Ankara Saraçoğlu Mahallesi'nde yapımına başlanan imar projesinin durdurulması için 106 siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve basın meslek örgütleri ortak açıklama yaparak "Rant hedeflerinden vazgeçilerek alanın ve yapıların tüm özgün değerlerini korumayı hedefleyen bir restorasyon projesi hazırlanarak kamusal kullanımının devamını Ankara ve Ankaralılar adına talep ediyoruz" diyerek iktidarı uyardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçitiğimiz hafta başlatılan Ankara Saraçoğlu Mahallesi'nin imara açılmasıyla ilgili projeye ilişkin 106 kurum ortak açıklama ile tepki gösterdi.

Açıklamada, "canlandırma" adı altında Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut projesi ve kentsel sit alanlarından biri olan Saraçoğlu Mahallesinin "metruklaştırma" sürecine terk edildiği vurgulandı. Açıklamada yürütülen projenin "şeffaflıktan uzak, kamusal bakış açısından yoksun hukuksuz bir süreç sürdürüldüğünün" altı çizildi ve durdurulması gerektiği savunuldu.

Saraçoğlu Mahallesinde yürütülen projeye karşı yapılan açıklama şöyle:

KATILIMCI VE ŞEFFAF DEĞİLDİR
"Saraçoğlu Mahallesi'nde yürütülen proje katılımcı süreçlerle, kentin aktörleri ve meslek örgütlerinin iş birliği ile üretilmemiştir. Projeye ilişkin kamuoyuna yansıyan görseller ve videolar dışında, ilgili meslek kurum ve kuruluşlarına talep ettikleri halde projenin ayrıntıları verilmemiş, gizlenmiştir.

BÜTÜNCÜL DEĞİLDİR
"Saraçoğlu Mahallesi'nde yürütülen proje, mahallenin ve kent merkezinin bütünlüğüne zarar veren, parçacı yaklaşımlar önermektedir. Daha geniş ölçekte, Kızılay, Güvenpark ve Bakanlıkları da içerisine alan kent merkezinin bütüncül planlanması yaklaşımı içinde, ulaşımından gelişimine kadar tüm detaylarıyla birlikte düşünülmelidir.

ULAŞIM SORUNLARI YARATACAKTIR
"Hâlihazırda, kentin bu bölgesi taşıt trafiği açısından son derece yoğundur. Yoğunluk artışına yönelik müdahaleler, yeraltı otoparkı ve otel, ticaret üniteleri gibi kullanımlar bu yoğunluğu daha da artıracak ve kent merkezindeki trafik sorununu büyütecektir.

EKONOMİK RASYONALİTESİ YOKTUR
"Ankara'nın hâlihazırda ihtiyaçtan fazla konut ve işyeri stoku vardır. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz koşullarında bu projenin sürdürülmesi rasyonel değildir.

DOĞAYA SAYGILI DEĞİLDİR
"Her ne kadar kamuoyuna; 'Proje kapsamında ağaç kesilmeyecek' şeklinde çarpıtma bilgiler veriliyor olsa da projede, ağaç taşıma, kesme ve gölet düzenlemesi ile yerleşkenin doğal varlıkları ve kültürel peyzaj değeri yok edilecektir. Mahalledeki yeşil alanlar, 4500'e yakın ağaç ve bitki varlığı ile bir bütündür; sadece tescilli 210 adet ağacın korunması ile bu bütünlüğün sürdürülebilmesi mümkün değildir. Saraçoğlu Mahallesi, Yüksel Caddesi ile başlayan, Kumrular Sokak ve Anıttepe'de son bulan yeşil omurganın bir parçası olarak korunmalıdır.

KAMUCU DEĞİLDİR
"Mahalle halka ait bir alan olmaktan çıkartılarak otel, ticaret ve işyeri gibi kullanımlarla işlevlendirilerek, özelleştirilecek ve kamusal alan olma niteliğini yitirecektir. Alanın kamusal niteliğinin korunması ve kesinlikle özel mülkiyet ve işletmelere terk edilmemesi gerekmektedir. Namık Kemal Ortaokulu kullanımını sürdürmelidir.

HUKUKA UYGUN DEĞİLDİR
"Saraçoğlu Mahallesi'ndeki tüm uygulamalara ilişkin, meslek odalarının açtığı davalar devam ederken gerçekleştirilecek her uygulama, çevreye ve kente telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğinden, davaların sonuçlarını beklemeden alanda yapılacak hiçbir işlem ya da uygulama hukuka uygun değildir. Saraçoğlu Mahallesi'nde kamu yararı adına bir proje geliştirilecekse yasalar ve bugüne kadar alınan yargı kararlarına riayet edilmelidir.

SARAÇOĞLU MAHALLESİ METRUK DEĞİLDİR
"Bakanlığın 'metruk halden kurtarıyoruz' söylemiyle pazarladığı Saraçoğlu Mahallesi, rant yaratmak için Bakanlık tarafından bilinçli olarak köhneleştirilmiştir. Saraçoğlu Mahallesi'nin kültürel miras değeri ve kamusal niteliği, özelleştirilip ranta açılarak yok edilemez.