29 Eylül 2024 Pazar

İktidarın engeli 'Kardeş Aile Kampanyası' ile aşılıyor

HDP, iktidarın engelini Kardeş Aile Kampanyası ile aşıyor. Kısa sürede İstanbul'da 350, Diyarbakır'da 500, Şırnak'ta 356, Dersim'de ise 250 aile "kardeş aile" edinirken, binlerce ailenin de gıda ve temizlik ihtiyaçları karşılandı.

Türkiye'de koronavirüs (Covid-19) salgını vakalarının görülmeye başlanmasıyla birlikte ekonomik olarak zorluk yaşayan ailelerle dayanışmak amacıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından başlatılan "Kardeş Aile Kampanyası", aradan geçen kısa süreye rağmen birçok kentte etkisini gösterdi. 

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre; sürdürülen kampanyanın sadece İstanbul ayağında bugüne kadar ihtiyaç sahibi 350 aileye, "kardeş aile" bulundu. Kentte yaşayan 4 bin 500 kişinin ise gıda ve temizlik ihtiyaçları karşılandı. Kampanya çalışmaları hakkında bilgi veren HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, salgın başladıktan çok kısa bir sürede yardıma ihtiyacı olan aileleri tespit etmeye başladıklarını ve ilk etapta ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı ile çalışmalara başladıklarını dile getirdi.

UZUN VADELİ ÇÖZÜM
İstanbul'da ilçe örgütleri üzerinden bir dayanışma ağı oluşturduklarını ifade eden Bulut, kısa bir süre önce de Kardeş Aile kampanyasının çalışmalarına başladıklarını belirtti. Salgının daha ne kadar süreceğinin belirsiz olduğunu belirten Bulut, gıda yardımı gibi çalışmaların anlık bir çözüm olmasından ötürü 'Kardeş Aile' kampanyası ile uzun vadeli bir çözüm ortaya koydukları, bu durumun aynı zamanda dayanışma duygularını da güçlü kıldığını ifade etti.

HDP İl Eşbaşkanı, Mart ayının ortasından bu yana gıda ve temizlik ihtiyacı olan 4 bin 500 aileyi tespit edip bu ihtiyaçlarını karşıladıklarını, 350 ihtiyaç sahibi aileyi ise kardeş aileler ile buluşturduklarını söyledi.

ÖNCELİK KADINLARDA
Kardeş Aile kampanyasında önceliklerinin kadınlar olduğunu vurgulayan Bulut, "İşsiz kalan ve evde bakma yükümlü olduğu çocukları varsa öncelikle onları belirliyoruz. Diğer aileler de ise ev içinde kadına öncelik veriyoruz" diye belirtti.

Kendilerine başvuran ihtiyaç sahibi aileleri, dayanışmak isteyen diğer aileler ile buluşturup aradan çekildiklerini sözlerine ekleyen Bulut, kardeş olan ailelerin aralarında bir dayanışma ve yardımlaşma ağı kurduğunu, kendilerinin de bunun takibini yaptıklarını kaydetti.

AMAÇ DAYANIŞMAYI BÜYÜTMEK
İhtiyaç sahibi ailelerin sosyal medya hesapları veya telefonları üzerinden kendilerine ulaşabileceğini belirten Bulut, kardeş edinebilecek aileler ile ilgili ise ayrı bir çalışma yürüttüklerini dile getirdi. Sürecin çok daha uzun sürebileceğini bunun sonucunda ekonomik yıkımın gelebileceğine dikkat çeken Bulut, dayanışmak isteyen ailelerden 3-4 ay boyunca kardeş aile olmalarını istediklerini söyledi.

Bulut, kardeş aile kampanyalarının salt ekonomik yardım anlamına gelmediğinin altını özellikle çiziyor. Daha çok diyalog ve dayanışmayı büyütmeyi hedefledikleri vurgulayan Bulut, "İhtiyaç sahibi ailelere belki ciddi bir yardım edilemez ama aradaki dayanışma bağları ve diyaloglar güçleniyor" diye konuştu.

Parti olarak da bazı dayanışma ağlarının içerisinde yer aldıklarını olduğunu belirten Bulut, kurulan bu tür ağlar veya diğer muhalefet partilerinin yürüttüğü çalışmaların 'devlet için de devlet olmaz' yaklaşımı ile engellemesi üzerinde de durdu.

Yürüttükleri Kardeş Aile Kampanyasının bu tür engellemelerin önünü kapattığını söyleyen Bulut, "Çünkü iki aile arasında yapılan bir dayanışma türü dolayısıyla devlet bir aileye 'Sen neden yardım ediyorsun' ya da diğer aileye 'Sen neden yardım alıyorsun' diyemez" ifadelerini kullandı.

DİYARBAKIR'DA 6 BİN AİLEYLE TEMAS
HDP Diyarbakır İl Örgütü, Covid-19 nedeniyle ekonomik durumu iyi olmayan aileler ile dayanışmak amacıyla başlatmış olduğu Kardeş Aile Kampanyası sürüyor. Kentte, şu ana kadar 6 bini aşkın aile ile temas kurduklarını belirten HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, kampanya kapsamında yürüttükleri çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Salgından dünya halkları olumsuz yönde etkilendiği gibi kendi halklarının etkilendiğine dikkati çeken Ceylan, HDP olarak halklara karşı görevlerini yerine getirmeye çalıştıklarını kaydetti. Salgını "bela" olarak tanımlayan Ceylan, toplumu bilinçlendirmek ve korumak amacıyla çalışmalarının sürdüğünü de kaydetti.

'KÖPRÜ GÖREVİMİZ SÜRÜYOR'
Salgından kaynaklı evlerine ekmek götüremeyen kişilerin durumuna işaret eden Ceylan, "Bu koşullarda yapılması gereken tek şey vardı;  dayanışmak, yardımlaşmak ve paylaşmak. Bu insani yönlerimizi yaşamsallaştırmak için aynı zamanda elimize bir fırsat da geçmişti. Gücünü her zaman halkından alan partimiz bu kampanya sürecinde tüm gücünü seferber ettiği gibi insanlarımız arasında imkanı olanla imkanı olmayanı yan yana getirmek, paylaşımda bulunmalarını sağlamak temelinde bir köprü görevi de üstlenmiştir. Bu köprü görevimizde tüm hızıyla devam etmektedir" dedi.

Şu ana kadar 6 bini aşkın ile aile temas kurduklarının altını çizen Ceylan, "Bu sayı aynı zamanda mevcut iktidarın ekonomik olarak toplumumuzu getirdiği düzeyi de göstermektedir. Yine kampanya çalışmalarımız kapsamında gıda yardımı ulaştırılan aile sayımız 2 bin aile dolayındadır. Kardeş aile dayanışması içerisinde bulunduğumuz ailelerimizin sayısı da 500 yüz aile civarındadır" diye konuştu.

Kampanya ile insanların yaşadıkları maddi ve manevi sıkıntılarını hafifletmek olduğunu kaydeden Ceylan, "Dayanışarak bu zor süreci atlatmayı amaçlıyoruz. Bu zorlu süreç devam ettiği müddetçe bizim dayanışma çalışmalarımız yani kampanya çalışmalarımız devam edecektir. Ancak şu an için kampanya süremizi 3 ay olarak belirlemiş bulunmaktayız" ifadelerini kullandı.

'İNSANLIĞIMIZA İNSANLIK KATIYOR'
Yardımsever, paylaşımcı bir o kadar da duyarlı bir kitleye sahip olduklarının altını çizen Ceylan, şunları söyledi: "Ulaşabildiğimiz müddetçe halkımızın ve insanlarımızın kampanyaya destek sunma durumu daha da büyüyecektir. Bu onurlu yaklaşımlarından dolayı halkımıza ve duyarlı çevrelere şükranlarımızı iletiyoruz. İhtiyaç sahibi aile sayımız arttıkça destek sunma ve cevap olma durumunun da ihtiyaç düzeyine paralel olarak büyümesi ve devam etmesi gerekir. Halkımızdan şimdiye kadar sundukları destek ve duyarlılığın artarak devam etmesiyle ilgili çağrımız ve beklentimiz var. Bu dayanışma ruhu insanlığımıza insanlık katıyor, ne yapıp edip bu zorlu süreci hep beraber sonuna kadar götürüp başarmamız gerekiyor."

Salgından kaynaklı yaşamını yitiren tüm ailelere başsağlığı dileyen Ceylan, "Umuyor ve diliyoruz ki bu sıkıntılı süreç en kısa sürede sona erer. Bu temelde tüm insanlarımıza bir kez daha sağlıklı ve özgür günlerde yaşama dileklerimizi iletiyoruz" dedi.

ŞIRNAK'TA 'KARDEŞ AİLE' ÇOĞALIYOR
Kampanyanın sürdüğü kentlerden biri olan Şırnak ve bağlı ilçelerinde, şu ana kadar ihtiyaç sahibi 4 bin aile tespit edildi. Kampanya kapsamında 356 aileyi de kardeş aileleriyle buluşturdu. Yine, bin 525 aileye de kimi yurttaşların desteğiyle gıda ve temizlik malzemelerinin olduğu koliler dağıtıldı.

Kampanyaya ilişkin konuşan HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sebahattin Deniz, hem merkezde hem de ilçelerde komisyonlar kurduklarını ve çalışmalarının bu komisyonlar tarafından yürütüldüğünü belirtti. İletişim numaralarına gelen talepleri değerlendirdiklerini ifade eden Deniz, ihtiyaç sahibi ailelerle onlarda dayanışmak isteyen aileleri buluşturmak için çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Deniz,  "Koordinasyon olarak kampanya çerçevesinde il ve ilçelerimizde 4 bin aile tespit ettik. Şu ana kadar dayanışmak isteyen 493 ailemiz var. Bunlardan 356 aileyi buluşturduk" diye konuştu.

Kampanyanın halen devam ettiğine değinen Deniz, "Dayanışma ve yardımlaşma zor günlerde gerçekleşir. Halkımızın bu zor günlerde birlik içerisinde olması gerekiyor. Halkımızı Kardeş Aile Kampanyasına destekte bulunmaya davet ediyoruz" çağrısı yaptı.

DERSİM'DE 250 AİLEYE ULAŞILDI
HDP Dersim İl Örgütü'nün oluşturduğu Dersim Kardeş Aile Dayanışma Koordinasyonu Kurulu'na 950 aile başvuruda bulundu. Merkezi Almanya'da bulunan Dersim İnşa Kongresi, dayanışmayı örgütlemek için "Kampanyaya waûbirayêna çêyan-Kardeş Aile Kampanyası"  HDP Dersim İl Örgütü ile işbirliği içinde çalışarak, 250 aile eşleşti.

Kampanya hakkında bilgi veren HDP Dersim İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, hükümetin başlattığı "Evde kal" kampanyasını eleştirerek, evde kalınabilmesi için çalışan kesime çalışmadıkları sürece ekonomik destek sağlanması gerektiğini dile getirdi. Salgınla birlikte birçok iş yerinin kapandığını söyleyen Yeşil, insanların maddi durumlarının kötüleştiğini dile getirdi. Maddi durumu iyi olmayan aileleri belirleme çalışmaları yaptıklarını belirten Yeşil, merkez, köy ve ilçelerden başvurular aldıklarını dile getirdi. Tüm halka çağrıda bulunana Yeşil, "Bu günler geçtiğinde vicdanımın rahatsız olmasını istemiyorsak kampanyaya destek verin" dedi.

Kardeş Aile Kampanyasının amacının maddiyatın dışında manevi bir dayanışma olduğunu söyleyen Yeşil, amaçlarının metropollerde, diaspora ve Avrupa'da yaşayan Dersimlilerin topraklarını unutmaması için kurulan bir köprü olduğunu belirtti. Dünyanın her yerinden mesajlar aldıklarını dile getiren Yeşil, "Avusturalya, Belçika, Avrupa'nın birçok yerinden ve Amerika Kıtasından bile mesajlar geliyor. Buraya gelemeseler bile el uzatmak istediklerini söylüyorlar. Bununla birlikte start verdiğimizde Dersim İnşa Kongresi bu çağrımıza olumlu yanıt vererek bizimle birlikte çalışmaya kabul etti" diye konuştu.

KARDEŞLİK HAKKI
Kampanya kapsamında il ve ilçe eşbaşkanlarıyla çalışma seferberliği başlattıklarını söyleyen HDP Dersim İl Eşbaşkanı İbrahim Kasun, kentte korkunç bir yoksulluğun olduğunu vurguladı. İlçe ve köylerden gelen yaklaşık 950 aileden başvuru aldıklarının bilgisini paylaşan Kasun, şunları söyledi: "Gerçekten yoksul olan aileleri tespit ederek 250 aileyi eşleştirdik. Dersim İnşa Kongresinin belirlediği Avrupa'daki aileler ve kentteki yoksul olan aileleri eşleştirdik. Bilindiği gibi halkımız tarihten bu yana hep baskı altında yaşadılar. Bizim tarihimiz, geleneğimiz ve inancımızda kardeşlik hakkı var. Komşun aç kaldığında onu aç bırakmayız. Mutlaka ona yardım eli uzatmış oluruz. Komünal anlayışla birlikte paylaşırız. Bundan dolayı bizde herkese çağrımız kampanya ya destek verin."